Stedendriehoek

Oude kinderboeken dreigennte verdwijnen uit Deventer

DEVENTER – Liefst 25.000 unieke en onvervangbare kinderboeken dreigen te verdwijnen uit Deventer. Met de bouw van de nieuwe bibliotheek verliest Stichting ’t Oude Kinderboek (StOK) begin 2018 haar onderkomen en verliest Deventer een voor Nederland unieke collectie zeldzame en oude kinderboeken.

Sinds 2014 is StOK gevestigd in de Bibliotheek Deventer. Op de zolder van de bibliotheek onderhoudt de stichting haar collectie oude kinderboeken en in de publieke ruimtes van de bibliotheek kunnen belangstellenden boeken inzien, lenen en zich laten informeren door enthousiaste vrijwilligers. In de nieuwbouw is echter geen ruimte meer voor StOK. Zo dreigt de stichting met haar collectie na de verhuizing van de bibliotheek uit Deventer te verdwijnen.

Bestuur en medewerkers van StOK zijn inmiddels al een tijd op zoek naar een geschikte ruimte. StOK moet het doen zonder subsidie en de opbrengst van de verkoop en donaties is beperkt. De mooie collectie bestaat uit ruim 25.000 oude kinder- en jeugdboeken, waaronder zon 700 unieke exemplaren. Bijzonder is dat de boeken geleend kunnen worden een ware cultuurschat voor Deventer.

StOK doet een beroep op liefhebbers van het oude kinderboek en op degenen die begaan zijn met het behoud van ons cultureel erfgoed om mee te denken over nieuwe mogelijkheden. “Wie kan ons helpen met het vinden van een geschikte ruimte voor onze collectie? We zoeken een onderkomen voor minimaal een periode van vijf jaar waar de boeken kunnen worden ondergebracht en de vrijwilligers hun werk kunnen blijven doen. Alle suggesties zijn welkom op ons e-mailadres info@stichtingtoudekinderboek.nl  of rechtstreeks bij onze voorzitter mevrouw A.C. van Hulst (telefoon 06-24539262). Zie ook onze website en facebookpagina www.stichtingtoudekinderboek.nl. ”