Entertainment

Uitgestálde en uitgestélde kunst in Deventer

De meeste musea hebben ervaring met het uitstallen van kunst. Het Deventer museum EICAS heeft zich daarnaast gespecialiseerd in het uitstéllen van kunst. Een nieuw concept van een nieuw museum.

Toen Koos Hoogland in 2011 langs de IJssel fietste, bedacht hij dat er iets miste in Deventer: een kunstmuseum. De plannen ontwikkelden zich in de richting van een museum voor hedendaagse, naoorlogse kunst. Een museum dat ruimte biedt aan kunstenaars die vernieuwend, onderzoekend en non-figuratief werken. “Het is kunst die je áángaat, en waar je de tijd voor moet nemen”, zegt hij. “Kunst daagt uit en non-figuratieve kunst is daarvan de overtreffende trap.”

De plannen voor de oprichting kwamen vorig jaar in een stroomversnelling toen een tijdelijke expositieruimte zich aandiende, aan Polstraat 6A. Op 1 augustus 2020 opende EICAS, European Institute for Contemporary Art and Science, daar zijn deuren. In het voorjaar van 2022 volgt de verhuizing naar de definitieve bestemming: het Hegiusgebouw aan de Nieuwe Markt. “We waren niet van plan eerder te starten dan na de verbouwing van het Hegius. Maar dit pand kwam op ons pad en nu zien we onze vroege start maar als een generale repetitie”, zegt directeur-bestuurder Hoogland.

Corona-hindernissen

Het was wel een start met hindernissen, door corona. Het kersverse museum tuigde meteen een reserveringssysteem op om de bezoekersstroom te reguleren. “Er was direct veel belangstelling. In Nederland is er geen ander museum dat zich zo richt op de Zero/Nul-kunst, dus mensen weten ons nu al te vinden. Ook uit de Randstad, en uit Duitsland. De reacties zijn heel positief.”

Inclusief

EICAS wil graag inclusief zijn, en toegankelijk voor iedereen, inclusief de minima. “Wij willen ook deze mensen in een coronaveilige omgeving, op rustige dagen, kennis laten maken met kunst”, zegt Hoogland. Dit streven sluit mooi aan bij het doel van het Corona Initiatief Fonds, dat initiatieven ondersteunt die bijdragen aan een aantrekkelijke binnenstad. Het door EICAS bedachte concept ‘uitgestelde entree’ viel in de prijzen bij het fonds. Met de verstrekte bijdrage is het initiatief inmiddels gerealiseerd.

Uitgestelde entree

Hoogland legt uit wat het is: “Je kent wel de uitgestelde koffie die je bij sommige koffiebars kunt kopen: je betaalt een koffie voor jezelf én voor iemand die hier geen geld voor heeft. Dat concept hebben we getransformeerd tot de uitgestelde entree. Informatie hierover hebben we verspreid bij knooppunten waar minima komen, zoals de Voedselbank. Wie gebruik wil maken van een uitgestelde entree, vult een code in op onze website en kan een tijdsblok kiezen voor een gratis bezoek aan ons museum. Op deze manier hoeft ook niemand aan de balie te vertellen dat hij een uitgestelde entree wil, dus de drempel om er gebruik van te maken is laag.” Het concept, waarvan inmiddels enige tientallen mensen gebruik hebben gemaakt, blijft bestaan tot in elk geval twee maanden na het opheffen van de lockdown.

Dynamische plek

Hoogland en de inmiddels 34 vrijwilligers van EICAS kijken reikhalzend uit naar de tijd ná corona. Want EICAS heeft plannen genoeg: concertjes, lezingen, een kinderatelier en nog veel meer. “Wij willen een dynamische plek zijn waar kunstliefhebbers van binnen en buiten Deventer zich aan kunnen laven.”