Stedendriehoek

Durf jij er wat van te zeggen?

DEVENTER – Een pester heeft zelf pijn. Een pester wil een podium. Een pester is niet weerbaar tegen groepsdruk. Pesten maakt levens kapot en de cijfers liegen er dan ook niet om. Op het journaal komt met regelmaat een zelfmoord langs, waarbij de familie hopelijk een briefje vindt over wat de afgelopen jaren in het hoofd van het slachtoffer heeft afgespeeld. Onderzoek door onder andere Rijksuniversiteit Groningen en Nationaal Ouderenfonds tonen aan dat pesten overal voorkomt, dus nee…niet alleen bij kinderen.

“Pesten moet stoppen. En het moet vooral uit de taboesfeer komen. Maak het bespreekbaar, op scholen, op het werk en ja…in bejaardentehuizen”, zegt Patricia Bolwerk uit Deventer namens de Stichting Stop Pesten Nu.“Pesten gaat verder dan slaan en schoppen. Negeren, roddelen, buitensluiten…ook deze pestvormen kunnen voor verwoesting van levens zorgen. Iedereen kent het wel. Is het jezelf overkomen? Of was jij degene die pestte?”

Op scholen wordt 1 op de 10 kinderen gepest. Dat zijn 2 of 3 kinderen per klas. Op het werk is het percentage 1 op 8. Werknemers die het overkomt kunnen het vaak niet eens plaatsen; ze merken dat er ‘iets niet klopt’, een grimmig sfeertje, genegeerd worden. Onder ouderen is het nog schrijnender: 1 op de 5 wordt gepest.

Patricia Bolwerk heeft zesenhalf jaar geleden Stop Pesten Nu opgericht. Zonder subsidie, op vrijwillige basis. “Wat ik hiermee wilde bereiken? Ik wil pesten uit de taboe halen en dat is gelukkig de laatste jaren steeds meer het geval. Mensen voelen zich gehoord en gezien. Gelukkig hebben ook BN-ers de laatste jaren steeds meer verteld over dat ook zij zijn gepest, vaak als kind. Het kind dat pest is oké, zijn of haar gedrag niet en er zit vaak een grote pijn achter. Heeft iemand voldoende zelfvertrouwen, dan is namelijk iedereen oké in zijn of haar ogen. Iedereen moet zelf zijn verantwoordelijk nemen. Stop pesten door het niet te accepteren en zeg er wat van. Alleen op deze manier kunnen we het bij de kiem aanpakken.”

BN-ers maken een vuist
Sander Janson (zie foto) is één van de bekende Nederlanders die zich inzetten tegen pesten. Net als Joep Sertons, Serge-Henri Valcke en vele anderen. Onder regie van Joep Sertons werd er een video gemaakt met Sander Janson als gezicht.

Stop Pesten Nu
“Wij willen mensen laten zien wat hun rol is binnen een groep en wat zij kunnen doen bij pesten. Hiervoor geven wij workshops en gastlessen door het hele land op onder andere scholen, bij sportclubs, bedrijven, bejaardentehuizen en Korps Mariniers.” Stichting Stop Pesten Nu heeft de afgelopen door middel van voorlichting veel bewustwording en openheid gekweekt. Voor meer informatie, zie de website www.stoppestennu.nl, e-mail: info@stoppestennu.nl , telefoon 084-0035994.