Columns

ApoldroNU – Iedereen blij

Arnold Zweers

Ik kreeg een inval, volgens mij een hele goeie: maak van het zwaar geteisterde voormalige CB-gebouw onderdak van brandweer annex veiligheidscentrum. Twee vliegen in één klap. En die schandvlek weggepoetst. En de gemeente Apeldoorn die eervol afscheid kan nemen van de beoogde nieuwbouwlocatie op de plek van Ter Hoeven in de bocht van de Matenpoort.

‘Het stadhuis’ is daarmee volgens mij helemaal van het padje. Denk maar es mee: eerst moest er ter hoogte van de bestaande Wormense fietsbrug een nieuwe brug voor de brandweerwagens komen. Toen dat minder prettig voor de bewoners van de Lepelaarweg/Aalscholverweg bleek en zij in het geweer kwamen, piepte er ineens iets heel anders uit de hoge hoed. Nu mochten de Drevenbuurtbewoners vernemen dat het recreatiepad langs het kanaal dat zij een paar jaar terug ‘cadeau’ hadden gekregen – en waarvoor de Kofferbakverkoop moest wijken – de ‘alternatieve’ brandweerroute moet worden. De gemeentelijke verkeersjongens en –meisjes hebben er vooraf niet goed over nagedacht.

Maar niet geklaagd, dat project is begroot op veertig miljoen euro, al is er op voorhand al een half miljoentje bij gekomen. Foutje, bedankt! Met die enorme berg geld kom je een heel end als je de CB-kubussen voor onze brandweerhelden geschikt èn duurzaam maakt. Eigenaar Certitudo Capital kon er geen chocola (= woningen) van maken en is nu ook nog failliet. De gemeente wil het eerste recht van koop. Stel, Apeldoorn krijgt die ooit zo beroemde blokkendoos van Herman Hertzberger voor het symbolische bedrag van een euro,  laat het een miljoen zijn. Dan is er die veertig miljoen voor de verbouwing. Is het kubuscomplex te krap, pak dan de Pakhoedflat er bij, ook één en al droefenis van gebroken glas. Een lucratieve inkomstenbron ligt aan de westkant, bij de tunnelbak: de daar gedachte luxe woontorens. Trouwens, op ‘Ter Hoeven’ kun je ook huizen kwijt, kassa!

Prachtig plan toch? De hoogbejaarde architect blij, Apeldoorn blij, en CB ongetwijfeld ook. Want over die voor onze eigen verzekeraar weinig flatteuze erfenis roepen we al jaren: Even Apeldoorn bellen!

Tot volgende week!