Stedendriehoek

Deventer verhalen zijn er in overvloed

door Ewout van der Horst, directeur Deventer Verhaal

Het verleden biedt inspiratie en houvast, zeker in tijden van crisis. Erfgoedorganisatie Deventer Verhaal is in dit bewogen jaar tentoonstellingen en activiteiten blijven aanbieden die door tienduizenden belangstellenden zijn bezocht, al dan niet digitaal. Voor het komende jaar staat een geheel vernieuwd Speelgoedmuseum en onder meer een tentoonstelling in het kader van de IJsselbiënnale op het programma.

BLIK. Van conserven tot kunst

Eén van onze successen dit jaar was de tentoonstelling BLIK. Van conserven tot kunst van Museum De Waag. Ben je niet geweest? Dan heb je echt iets gemist. De Waag van top tot teen gevuld met allerlei blik. Deventer is al meer dan honderd jaar een echte blikstad. De technische mogelijkheden van blik, de duurzaamheid (recycling), koken met producten uit blik, het design ervan, je kunt er van alles mee doen of over vertellen. Van het najaar 2019 tot maart 2020 stond Museum De Waag bol van blik. Op alle etages waren verrassende installaties en letterlijk bijzondere blikvangers te zien.

Deventer Bezet & Bevrijd

Dit jaar vierde Nederland 75 jaar vrijheid. Landelijk keken we terug op de Tweede Wereldoorlog en vieren we het feit dat de bevrijding alweer 75 jaar achter ons ligt. De opening van onze tentoonstelling Deventer Bezet & Bevrijd, dat het indrukwekkende verhaal van Deventer tijdens de Tweede Wereldoorlog vertelde, stond gepland op 5 april maar werd natuurlijk uitgesteld vanwege de landelijke lockdown die in maart werd ingezet. De lockdown zorgde voor veel inspiratie, creativiteit en initiatieven. Zo lanceerden we destijds een kleine maand later een prachtige virtual reality tour. Via deze digitale manier konden we toch

alvast onze vaste bezoekers en andere belangstellenden een inkijkje geven. De virtual reality tour van de tentoonstelling is ruim 19.700 keer bekeken. We kregen veel enthousiaste reacties van publiek. Op Pinkstermaandag konden we alsnog de deuren van De Waag openen voor publiek. Speciaal voor de tentoonstelling hebben we ook een wandelroute door de binnenstad en een fietsroute langs 15 locaties in Deventer Noord, Diepenveen en Schalkhaar gemaakt waarbij gebruikers informatie en foto’s konden bekijken. Deze wandel- en fietsroute begon en eindigde bij De Waag en is maar liefst 3.386 keer gedownload.

In aansluiting hierop waren er ook op 20 locaties in de gemeente borden met ingekleurde foto’s geplaatst die ter plekke de oorlogssituatie toelichtten. Vanaf 13 oktober is er, in samenwerking met Archeologie Deventer en de Athenaeumbibliotheek, op Klooster 12 een expositie ingericht over de V1 van Wilp met een reconstructie op ware grootte.

Open Monumentendag 2020

Dit jaar ging Open Monumentendag net even anders. Door de coronamaatregelen hebben we moeten besluiten om ons mooie erfgoed op een meer digitale manier te presenteren. De verkiezing ‘Deventer monument van het jaar’, waarbij monumenten zich konden aanmelden voor de felbegeerde titel en kans maakten op een 3D-opname van het monument, was een schot in de roos. Met maar liefst 13.000 stemmen is de monumentenverkiezing een ongekend groot succes gebleken. De kerkwoning aan de Graaf van Burenstaat van Fam. Lems was met 5.828 stemmen de overtuigende winnaar van de verkiezing.

Pop-up Speelgoedmuseum

De spreekwoordelijke start van 2020 vullen we met twee nieuwe tentoonstellingen, waaronder een mooie pop-up expositie van het Speelgoedmuseum in De Waag. Speelgoedmuseum Deventer heeft de oudste en grootste collectie speelgoed dat in Nederland is gebruikt. Deze verzameling is voortgekomen uit die van Museum De Waag. Daarom is het ook niet zo gek om – nu het Speelgoedmuseum is gesloten – tot en met 9 mei 2021 speelgoed te laten zien in De Waag. Spelen en speelgoed geven kleur aan het leven. Het verbindt alle generaties en is voor jong én oud! Met dank aan het Kickstart Cultuurfonds kunnen we met de pop-up vooral het publiek de ruimte bieden om mee te denken over het nieuwe Speelgoedmuseum. In de zomer van 2021 gaan de deuren van ons karakteristieke Speelgoedmuseum weer open.

Deventer Topstukken

De historische collectie van Deventer kent verschillende topstukken van landelijke en zelfs internationale bekendheid. Voor het eerst in jaren zijn deze topstukken bijeengebracht. Op de eerste etage van De Waag hebben we onze topstukkenzaal met beroemde 17de-eeuwse meesters als Gerard ter Borch II en Hendrick ter Brugghen ingericht. Uit later tijd zijn er werken van Cornelis Springer, maar ook van de in Deventer geboren meestervervalser Han van Meegeren. Dankzij Vereniging de Waag, Vereniging Rembrandt en particulieren wordt de collectie nog altijd verrijkt met nieuwe stukken. Deze expositie is een heuse aanrader voor de echte kunstliefhebber.

Vooruitblik

Vanaf mei volgend jaar zal De Waag in het teken staan van de IJsselbiënnale. Deze kunstmanifestatie over de invloed van klimaatveranderingen op het landschap is vanwege corona een jaar uitgesteld. Hierdoor valt de biënnale nu samen met het landelijk themajaar Ode aan het landschap. Voor Deventer Verhaal biedt dat de uitgelezen kans om in De Waag een kleinschalige tentoonstelling te realiseren over landschapskunst, gebaseerd op de collectie Knecht-Drenth.