Stedendriehoek

Psychische klachten bij jongeren bespreekbaar maken

Door de coronacrisis neemt het aantal jongeren met somberheid en depressieve klachten ernstig toe. Somberheid en depressie blijft echter een lastig thema om te bespreken. Steeds meer relevante Nederlandsen artiesten komen op hun beurt uit voor hun psychische klachten, of spreken vrijuit over de onzekerheden die bij het artiestenbestaan komen kijken. Ze vertellen erover in hun liedjes, maar ook daarbuiten spreken zij zich uit over deze thematiek.

‘1+1’ dachten een aantal culturele organisaties, welzijnsinstellingen en GGZ-partijen uit Deventer. Zij bundelen onder leiding van Kunstcircuit Deventer hun krachten binnen het project Mind set, een nieuw en vernieuwd Deventer jongerenplatform met talkshows en podcasts waarbinnen op regelmatige basis landelijk bekende artiesten en bekende jonge Deventenaren uitgenodigd worden die openhartig spreken over hun psychische klachten, of onzekerheden die komen kijken bij opgroeien.

De artiesten vertellen over hun carrière, creatieve processen, maar ook over de twijfels, onzekerheden eventuele psychische klachten waar zij mee te kampen hebben of hadden.

Door de klachten in een context te plaatsen en te laten zien hoe je iets negatiefs om kan zetten naar iets positiefs, zorgt Mind set ervoor dat jongeren met klachten zich herkennen in de verhalen en erachter komen dat je hier open mag en kan zijn en dat ze niet de enige zijn.

Tijdens de uitzending spelen de artiesten natuurlijk ook een paar van hun bekendste hits.

Pilot

De komende maanden lanceert Mind set vier podcast- en YouTube-afleveringen, die worden opgenomen in een tijdelijke studio in het Burgerweeshuis. De afleveringen gelden als pilot voor een mogelijk langdurig meerjarenprogramma, waarbij met meerdere podcasts, college tours en uiteindelijk een festival met een duidelijke huisstijl en actieve social media-kanalen aan een dynamisch platform wordt gebouwd waarvanuit vrijuit over GGZ-problematiek gesproken kan worden en waar jongeren zich laagdrempelig kunnen laten informeren. De inhoud van de programma’s van Mind set wordt bepaald door Deventer jongeren, die begeleid worden vanuit Raster en Bibliotheek Deventer. Deze pilot komt tot stand met financiële ondersteuning van Fonds21, Erven Wittenveen en een investering van de samenwerkende partijen.

De eerste twee afleveringen

In de eerste aflevering van Mind set komt op zondag 4 april online. Te gast is singer-songwriter en rapper S10 (zie foto). Zij heeft na jarenlange depressies en psychoses een bloeiende carrière en staat op bijna alle grote festivals. Ze geldt in Nederland als een van de ambassadeurs om psychische klachten onder jongeren bespreekbaar te maken. Naast haar zit spoken word artiest Artik. De presentatie is in handen van niemand minder dan Manu van Kersbergen. Voor aflevering twee staan rapper en producer Sor en producer en Dj de Sluwe Vos op het programma.