Stedendriehoek

Zuinige electrische radiator wint terrein in Apeldoorn

De tijd dat het elektrisch verwarmen van een woning een kostbare aangelegenheid zou zijn, ligt ver achter ons. Nieuwe ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat er tegenwoordig veel meer mogelijkheden zijn om de juiste warmte voor een ruimte te bewerkstelligen met elektrische verwarming vanaf plafond, vloer of wand.

In Nederlandse woningen gaat de meeste energie op aan het verwarmen ervan. Volgens deskundigen van de Apeldoornse Gastec (voorheen VEG Gasinstituut) is energie besparen met een gasgestookte ketel zo makkelijk nog niet. Dat is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de ketel en de staat van het huis.

Volgens richtlijnen gaat in het warm stoken van doorsneewoningen tachtig procent van ons energieverbruik zitten. Acht procent gaat op aan het verwarmen van water, vier procent aan koken en zes procent aan elektriciteit. Hier valt dus zeker een en ander te halen als we overstappen van gas op elektra.

Elektrische verwarming is zuiniger in gebruik geworden
Elektrische verwarming, ofwel als hoofd- of als bijverwarming, heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling ondergaan. Een van de aspecten daarvan is dat deze een stuk zuiniger in gebruik is geworden. Bovendien is er veel mogelijk als het gaat om types, modellen en toepassingen.

Zo is er de infraroodverwarming, geschikt om bijvoorbeeld badkamers mee te verwarmen. Deze worden aan het plafond geplaatst en nemen geen wandruimte in. De stralingswarmte verwarmt de objecten en niet de lucht, waardoor de ruimte goed droog blijft en schimmelvorming geen kans krijgt.

Hier tegenover staat verwarming vanaf de grond, de vloerverwarming. Ook deze is elektrische toe te passen als hoofd- of bijverwarming. Vooral geschikt voor kleinere ruimten zoals een badkamer of studeerkamer. Maar wordt ook wel in grotere ruimten, vaak als bijverwarming toegepast.

Elektrische wandverwarming meer in zwang
De wandverwarming door middel van de electrische radiator is steeds meer in zwang. Mede doordat deze zowel als traditionele (paneel)radiator of als designradiator beschikbaar is. Als dit als hoofdverwarming dient kan deze op een klassieke wijze worden ingezet of met accumulatieverwarming.

Accumulatieverwarming is een zuinig verwarmingssysteem waarbij middels weerstand warme lucht wordt opgewekt. Dat gebeurt vooral ’s nachts waardoor er van een goedkoper tarief gebruikt gemaakt kan worden bij het opwekken van deze energie en warmte die overdag wordt afgegeven. Het op deze manier opwekken van warmte scheelt in de kosten en het gebruik van de electrische radiator is heerlijk comfortabel.