Zorg

Hulp komt nog steeds van De Kruimelschaar

EPE – De samenleving wordt steeds individualistischer. Tegelijkertijd zijn we in de toekomst steeds meer op elkaar aangewezen voor zorg en aandacht. Vrijwillige hulpdienst De Kruimelschaar organiseert deze hulp. In 2025 bestaat De Kruimelschaar maar liefst vijftig jaar. Het begon met een algemene hulpdienst om mensen met van alles te kunnen helpen. Deze hulpdienst bestaat nog steeds. Werken in de tuin, een ommetje maken met iemand in de rolstoel, een klusje in huis. Het is nog steeds hard nodig, misschien wel meer dan ooit.

“De maatschappij is veranderd”, vertelt Zwaantje Nooteboom, bestuurslid, vrijwilliger bij het hospice en coördinator bij de algemene hulpdienst en vervoer. “Er zijn meer ouderen die alleen thuis zitten. Je moet wel heel ziek zijn, wil je in een verzorgingstehuis terecht komen.” Vroeger woonden ouderen vaak nog bij kinderen. “Dit is niet meer zo. Veel kinderen zijn wel mantelzorger, maar vaak ze zijn ook heel druk. Pas belde een vrouw van 94 jaar. Zij wilde zo graag weer eens naar een winkel. Gewoon even boodschappen doen, als uitje.”
Het gaat dan ook vaak niet alleen om de reparatie van iets wat stuk is in huis, of de boodschappen die gedaan moeten worden. Ook even het sociale contact. “Absoluut. En hulp is heel hard welkom. Het is ook steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden. Vooral voor werk in de tuin en mensen die een rolstoel kunnen duwen.” Het werken in de tuin is maar twee tot vier keer per jaar, vooral het snoeiwerk. “Ja dat klopt. Ik hoop dan ook echt nog wat mensen te vinden die dit willen doen. Vooral in het voor- en najaar krijg ik veel aanvragen hiervoor. Uiteraard gaat het niet om grote tuinen bij grote villa’s.”
De algemene hulpdienst biedt allerlei hulp. Voorlezen, iemand bezoeken, passen op dementerenden. “Wij zijn samen een hele leuke club mensen. En het is fijn om mensen te helpen. Het hoeft niet gelijk om veel uren per week te gaan. Wij zien natuurlijk ook een vergrijzing bij onze vrijwilligers. Dus kom op, mensen! Het is leuk en hard nodig”, besluit Zwaantje.

De naam Kruimelschaar is ooit ontstaan bij de oprichting van de vrijwillige hulpdienst in Apeldoorn, later De Kap genaamd. Vanuit de kerk werden kleine klusjes opgelost, ofwel kruimels. En later werd dit door de dominee een schare kruimels genoemd. Bij de oprichting van een aparte hulpdienst in Apeldoorn werd daarom de naam Kruimelschaar gekozen. Daarna volgde een Kruimelschaar in Vaassen, nu de Algemene Hulpdienst Vaassen genaamd. In Epe wordt nog steeds de naam De Kruimelschaar gebruikt en dit blijft ook zo, wat het bestuur betreft. Men kan de algemene hulpdienst bereiken via nummer 06-10135980. Bel dit nummer ook om vrijwilliger te worden. Kijk ook eens op www.kruimelschaar.nl

Foto: Zwaantje is al 26 jaar vrijwillig coördinator voor de hulpdienst.