Stedendriehoek

Wereldspaardag: waarom sparen belangrijk is en tips

Ieder jaar is het op 31 oktober Wereldspaardag. Deze dag is in 1924 in het leven geroepen op het eerste internationale spaarbankcongres van de Wereldvereniging van Spaarbanken in Milaan, Italië. Wereldspaardag is bedoeld om mensen wereldwijd bewust te maken van het belang van sparen. Niet alleen banken en spaar- en kredietcoöperaties, maar ook op scholen wordt internationaal veel aandacht besteed aan deze dag.

Uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat Nederlandse huishoudens steeds meer gaan sparen. In augustus 2020 hadden we totaal spaargeld van ruim 388 miljoen euro. In augustus 2019 was dat ruim 18 miljoen euro minder. Tot spaargeld behoren deposito’s met een vaste looptijd en deposito’s met opzegtermijn (bijvoorbeeld internetspaarrekeningen), aldus DNB.

Waarom sparen?

Waarom sparen we zoveel? In onzekere tijden vinden we het belangrijk om geld achter de hand te hebben. Je inkomen kan dalen of je kunt je baan verliezen. Met spaargeld kun je ook onverwachte hoge uitgaven bekostigen. Daarnaast sparen mensen ook met diverse doelen: voor een nieuw huis, nieuwe auto of pensioen.

Spaartips

Toch is sparen niet voor iedereen eenvoudig. Daarom hebben wij enkele tips op een rij gezet.

  • Spaar onopgemerkt. Onder de noemer pinsparen stort de bank bij elke pinbetaling automatisch een percentage op de spaarrekening (mits je niet in het rood staat). Bij vijf procent pinsparen en een betaling van 25 euro spaar je dus 1,25 euro. Doordat het om kleine bedragen gaat, groeit je spaarrekening geleidelijk en onopgemerkt. Vraag vooral bij de bank de mogelijkheden na.
  • Spaar automatisch. Stel bij de bank in dat je maandelijks een bepaald bedrag naar je spaarrekening stort. Zo voorkom je dat je aan het eind van de maand tot de conclusie komt dat je niets meer overhebt om te sparen.
  • Zet je spaargeld op een andere rekening. Dit is ook een manier van onopgemerkt sparen. Daarnaast moet je een extra stap zetten om het geld er weer af te halen. Dit kan bewustwording creëren.
  • Geef salarisverhoging of extra inkomsten niet gelijk uit. Mocht je een financiële meevaller hebben, zet dit dan opzij. Je weet nooit wanneer het van pas komt.
  • Maak een bespaarplan. Waar kun je op besparen? Hoe ga je precies besparen? Wat ga je wel of juist niet doen? En wanneer is het geslaagd? Maak het zo concreet mogelijk. Wees ook niet té rigoureus. Dan loop je kans dat het op de langere termijn niet vol te houden is. Kijk daarom stap voor stap welke winst er te behalen valt. Daarnaast werkt het bijhouden van resultaten motiverend. Meer informatie is te vinden op de website nibud.nl/consumenten/bespaarplan.
  • Bedenk bij een aankoop of je het echt nodig hebt. Wil je die jas kopen omdat ie in de aanbieding is of omdat je echt een nieuwe nodig hebt. Ben je van plan om voortaan zelf brood te bakken of vind je het één keer leuk en verdwijnt de broodbakmachine daarna in de kast?
  • Praat met andere mensen. Hoe doen zij het? Wat sparen zij in een maand of jaar? Samen weet je meer dan alleen. Misschien kun je iets leren van een ander.
  • Spaar met een doel. Bijvoorbeeld voor een nieuwe televisie, keuken of cursus. Weet dat wat je nu niet uitgeeft, je straks kunt gebruiken voor iets wat je echt wilt.
  • Beloon jezelf. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar gun jezelf ook wat. Heb je een bepaald bedrag gespaard, koop dan iets kleins voor jezelf. Zo blijf je gemotiveerd. Wees ook niet te streng. Je hoeft jezelf niet van alles te ontzeggen om je spaardoel te verwezenlijken.

Hoeveel geld sparen?

Hoeveel spaargeld handig is om achter de hand te hebben is voor iedereen verschillend. Via het NIBUD kun je met de BufferBerekenaar snel en makkelijk je persoonlijke adviesbuffer berekenen. Meer informatie op www.nibud.nl/consumenten/bufferberekenaar.

Zilvervloot Sparen

Wil jij je kind een vliegende start geven? Met Zilvervloot Sparen van SNS leg je nu alvast geld opzij voor als je kind bijvoorbeeld gaat studeren of een rijbewijs wil halen. Deze manier van sparen levert echt iets op. Je kind krijgt een bonus op zijn of haar 18e verjaardag. Voor elk volledig spaarjaar krijgt je kind 1 procent over de inleg die dan nog op de rekening staat. De bonus kan oplopen tot 10 procent van de inleg die nog op de rekening staat. Je kunt tot 600 euro per jaar sparen. Je spaart wanneer het jou uitkomt. Je kunt het bedrag in één keer overboeken of verspreiden. Boek je per ongeluk meer over? Dan boekt SNS het bedrag boven de 600 euro terug. kijk voor meer informatie op www.snsbank.nl/particulier/sparen/zilvervloot-sparen.html

Bronnen: SNS, Beleven.org, De Nederlandsche Bank, porterenee.nl en NIBUD