Stedendriehoek

Voordelig met de stoomtrein op Hemelvaartsdag

APELDOORN – Overal in het land laten stoomtreinen op Hemelvaartsdag van zich horen in het kader van Nationale Stoomtreindag. Bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) worden donderdag 10 mei meerdere stoomlocomotieven opgestookt. In historische rijtuigen genieten de reizigers van hun rit tussen Apeldoorn en Beekbergen en tussen Beekbergen en Loenen. De conducteur komt de kaartjes knippen en voor de dauwtrappers gaan fietsen gratis met de trein mee, in een speciale fietsenwagon.

In Beekbergen is het grote stoomdepot van de VSM, waar de hele dag van alles te zien en te beleven is voor jong en oud. De stoomlocomotieven rangeren er en de imposante draaischijf is regelmatig in bedrijf. Met eigen ogen is van dichtbij te ontdekken, hoe vanuit enorme waterkolommen de watervoorraad wordt bijgevuld, de locomotieven worden gesmeerd en hoe de kolen worden geladen met een ouderwetse hijskraan. Zwaar werk voor de stokers op de stoomlocs.

Meer dan zestig jaar geleden werden in Nederland de stoomlocomotieven afgelost door onder meer diesellocomotieven. Intussen zijn ook veel van déze types alweer historie. Toch is bij de VSM in Beekbergen nog een grote collectie rijvaardige diesellocomotieven te bewonderen. Enkele van deze ‘trekpaarden’ zullen rangeerwerk verrichten en er vertrekt vanuit station Beekbergen een aantal keren een historische goederentrein. 

Naast de restauratiewagen in de treinen, staat het VSM-personeel ook in Beekbergen klaar om bezoekers van een hapje en een drankje te voorzien in de stationsrestauratie of op het gezellige terras met uitzicht over het stoomdepot. Vanaf 10.15 uur vertrekt er ieder uur een stoomtrein vanaf station Apeldoorn. De gehele dienstregeling is op www.stoomtrein.org te vinden. De prijs voor een dagkaart voor alle reizigerstreinen is €10,- voor volwassenen en €7,50 voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar.

In de krant van deze week treft men echter een kortingsactiebon, geldig voor de ritten op Hemelvaartsdag.