Stedendriehoek

Veel stoom en gezelligheid op Hemelvaartsdag

APELDOORN – Hemelvaartsdag is tevens Nationale Stoomtreindag! Dit viert de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) door deze dag meerdere stoomlocomotieven onder stoom te brengen. Donderdag 25 mei rijdt de VSM een intensieve dienstregeling met ieder uur een trein tussen Apeldoorn en Beekbergen, en tussen Beekbergen en Loenen.

De techniek van de stoomtrein beleef je pas echt in het historisch stoomdepot in Beekbergen. Daar vinden verschillende activiteiten plaats. “U kunt een kijkje nemen in de locomotievenloods, locomotieven worden gerangeerd, op de draaischrijf geplaatst, met de historische kolenkraan worden kolen geladen en met behulp van de waterkolom wordt de stoomlocomotief voorzien van water. Verder is de gehele dag de stationsrestauratie geopend met een gezellig terras met uitzicht over het stoomdepot. Als u gaat dauwtrappen, kunt u op deze dag een mooie fietstocht in de regio combineren met een rit met de stoomtrein. Op Hemelvaartsdag is het fietsvervoer gratis en rijden speciale fietswagens mee in de trein”, aldus een woordvoerder van de VSM.

Historische goederentrein

Ook heeft de VSM een uitgebreide collectie van Nederlandse, historische diesellocomotieven en een fraaie collectie historische goederenwagons. De diesellocomotieven verzorgden veel rangeerwerkzaamheden en reden vroeger veel (lokale) goederentreinen. Daarom wordt Nationale Stoomtreindag verder aangekleed met regelmatig een goederentrein tussen de stations Beekbergen en Loenen en zal deze voornamelijk met ‘diesels’ gereden worden.

Vanaf 10.15 uur vertrekt ieder uur een stoomtrein vanaf station Apeldoorn. De speciale dienstregeling vindt men op www.stoomtrein.org/evenementen/hemelvaart. Een dagkaart
kost €7,50 voor volwassenen en €5,- voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar. Daarmee mag men de gehele dag met alle reizigerstreinen reizen. Kaarten zijn op de dag zelf te koop bij de conducteur op de trein of in het stationsgebouw van station Beekbergen. Meer informatie en dienstregeling zijn te vinden op www.stoomtrein.org