Stedendriehoek

Toeristische toename verwacht in Gelderland

Net als in meer delen van Nederland, wordt ook in Gelderland een toename van het toerisme verwacht. Met name het aantal weekendjes weg in de steden zal naar verwachting toenemen. Deze stijging wordt onder andere veroorzaakt door drukte-vermijdend gedrag dat mensen zich hebben aangeleerd. Waar voorheen werd gekozen voor grotere steden zoals Amsterdam, Utrecht en Rotterdam, wordt tegenwoordig steeds meer voor kleinere steden gekozen. Deze stijging was in 2020 al te zien in Gelderse steden zoals Deventer, Zutphen, Arnhem en Nijmegen. Het aantal overnachtingen lag in verhouding hoger dan in drukkere steden. Dit wordt echter gedeeltelijk ook veroorzaakt worden door het verlies van buitenlandse toeristen door de internationale reisbeperkingen.

Maar ook de altijd geliefde Gelderse natuurgebieden bleven populair. Met name de Veluwe blijft populair onder Nederlanders. Zeker door de goede verspreiding van bezoekers, lijken dergelijke natuurgebieden een veilig optie tijdens deze Corona crisis. De afstand tussen bezoekers is hier namelijk beter te waarborgen dan op geliefde plekken zoals de Noordzee stranden.

Ondanks een afname van de internationale reisbelemmeringen, zal het toerisme in Gelderland naar verwachting toch de komende jaren op een hoog niveau blijven. Mede door het mooie Nederlandse zomerweer de laatste jaren. Ook de korte reistijd wordt steeds meer als een voordeel gezien, ten opzichte van bestemmingen in bijvoorbeeld landen als Frankrijk, Italië, Duitsland en Oostenrijk.

De populariteit van de provincie heeft als nadeel dat de overnachtingscapaciteit tijdens het hoogseizoen soms niet toereikend blijkt. Met name Gelderse vakantieparken en de vele campings, blijken niet altijd voldoende capaciteit te hebben. Op tijd reserveren wordt zodoende door de accommodaties geadviseerd. Hotels blijken meer capaciteit te hebben doordat zij een betere spreiding van het aantal boekingen hebben. Een last minute weekendje weg naar één van de Gelderse steden is dus vaak nog goed mogelijk.