Sport

Voormalige voetbaltoppers scoren voor het goede doel

APELDOORN – Onder de naam Return of the Legends scoren voormalige voetbaltoppers komende zaterdagavond op het AGOVV-terrein voor het goede doel. Ten behoeve van Support Casper, onderdeel van de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker, gaan clubiconen van AGOVV en landskampioen Feyenoord vanaf 19.30 uur proberen of zij de meest trefzekere weg naar de juiste goal nog altijd weten te vinden.

De door Albert Heijn Sprengenpark gesponsorde benefietwedstrijd op zaterdag 2 september tussen oud-AGOVV en een team bestaand uit voormalige Feyenoord-toppers betekent feitelijk een weerzien van oude bekenden. Van 1990 tot en met 2002 speelden de Blauwen liefst dertien jaar achtereen in de voorbereiding op het nieuwe seizoen een oefenwedstrijd tegen het ‘grote’ Feyenoord. Deze zomerse traditie lokte jaarlijks duizenden voetballiefhebbers naar sportpark Berg en Bos.

Vorig jaar straalde het RTL-sterrenteam bij de opening van AGOVV’s gerenoveerde hoofdtribune. Ditmaal heeft de Apeldoornse zaterdagtweedeklasser de oude vedetten van de landskampioen uit Rotterdam weten te strikken voor wat, zo verklaart AGOVV-bestuurslid Marco Baars, moet uitgroeien tot een jaarlijks terugkerende aftrap van het nieuwe seizoen. Onder anderen voormalig Oranje-captain Ben Wijnstekers, Peter Houtman en Regi Blinker draven namens oud-Feyenoord op. Edward Sturing voert de thuisclub aan. “Het organiseren van deze wedstrijden heeft een maatschappelijke achtergrond. Vorig jaar steunden we Het Vergeten Kind, nu gaat de opbrengst naar Support Casper”, legt Marco Baars uit. 

De door oncoloog Casper van Eijck opgestarte campagne zet zich in voor het onderzoek naar alvleesklierkanker. Dagelijks overlijden in Nederland acht mensen aan deze ziekte. AGOVV’s Arjan de Frens, die Van Eijck vorige week in het Erasmus MC Rotterdam bezocht, heeft veel waardering voor de inspanningen die de stichting van de Feyenoord-clubarts verricht. “Alles staat in het teken van de patiënt. Bij Support Casper wordt niet in de eerste plaats gekeken naar hoeveel geld ze krijgen. Ze investeren zelfs zelf. Zo hebben ze vijftig poloshirts beschikbaar gesteld voor onze vrijwilligers. Zonder die mensen kunnen wij zo’n voetbalwedstrijd niet organiseren. Fantastisch toch”, aldus De Frens.

Namens de Gemeente Apeldoorn hebben de wethouders Stukker en Cziesso toegezegd om de benefietwedstrijd op sportpark Berg en Bos bij te wonen. De Frens, lachend: “Omdat wethouder Cziesso vorig jaar de opening heeft verricht van de tribune, hadden we hem uitgenodigd. Kregen we later een mailtje met de vraag waarom wethouder Stukker niet welkom was. Nu komen ze dus allebei.” Bestuurslid Baars verwacht meer prominent bezoek uit de buurt. “We hebben de besturen van de wijkraden ook een uitnodiging gestuurd.”

Alvorens de oudjes van AGOVV en oud-Feyenoord zich om 19.30 uur twee keer een half uur in het zweet werken, vindt er een voorwedstrijd plaats tussen het door Leo van de Kraats begeleide onder-8-team van Vitesse en ZVV ’56 onder-9. De liefhebbers mogen zich bovendien verheugen op een ‘Super Hollands’-optreden van Hans Carras, Apeldoorns eigen koning van het levenslied, en zijn kompaan Robbie Kee.