Sport

Nieuwe bovenlaag kunstgras geeft Boys extra veerkracht

APELDOORN – Discussies over vermeende gezondheidsrisico’s van de rubberen korrels houden aan. Toch maakt ze dat bij Apeldoornse Boys niet minder blij met hun vernieuwde kunstgrasveld. De nieuwe bovenlaag geeft ‘de gezelligste voetbalclub van Apeldoorn-Zuid’ letterlijk en figuurlijk extra veerkracht. Opstekers die na afgeketste fusieperikelen en de degradatie van het eerste elftal naar de vijfde klasse meer dan welkom zijn op Malkenschoten. “Hier kunnen we weer twaalf jaar mee vooruit.”

Met een vriendschappelijk onderonsje tussen de oudjes van oud-Apeldoornse Boys en de krasse knarren van de Apeldoornse voetbalfederatie werd het nieuwe kunstgras van Apeldoornse Boys zaterdagmiddag officieel in gebruik genomen. ‘Sambavoetballer’ René Cornelissen, als geen ander gewend aan Braziliaanse omstandigheden, ging de boeken in als eerste officieuze doelpuntenmaker op het nieuwe tapijt.

 

Het afkeuren en de aansluitende vervanging van de vorige mat betekende dat het clubbestuur meer dan een half jaar lang moest schipperen met de aanwezige ruimte. Voorzitter Marieke Pompen slaakte daarom een zucht van verlichting toen de klus geklaard was. Haar leden hoeven nu niet meer uit te wijken om te trainen en wedstrijden te spelen. “We hebben het echt gemist. Het beperkte ons behoorlijk. Na Pasen zijn we er mee begonnen. Helaas konden we onze laatste wedstrijd nog niet op het nieuwe veld spelen. En ook het koeschijten op onze slotdag hebben we vorige week maar niet op het kunstgras gedaan. Dat leek ons niet zo verstandig…”

 

In eendrachtige samenwerking met Apeldoorns sportwethouder Nathan Stukker verrichtte de Boys-preses de openingshandeling. Door bestaande afspraken met de gemeente kon het project betrekkelijk snel gerealiseerd worden. Met het 100-jarig bestaan van de vereniging in aantocht in elk geval één zorg minder voor Pompen en de haren. “Op 18 oktober 2018 bestaan we 100 jaar. Dat moet een knalfeest worden. Er zijn commissies voor gevormd om het jubileum te organiseren. Het ‘waar schijt de koe’ was één van de activiteiten waarmee we geld binnenhalen. Gelukkig hebben we nog even voordat het zover is.”

 

Een feestje kunnen de clubleden best gebruiken. Het afblazen van de beoogde fusie met Columbia vorig jaar en de val van de hoofdmacht naar het laagste niveau kwam de stemming aan de Dubbelbeek niet bepaald ten goede. “Het zou daarom mooi zijn om op onze honderdste verjaardag weer terug te komen in de vierde klasse”, aldus een optimistisch gestemde Pompen. “Het wordt knokken, maar ik heb er alle vertrouwen in. Die degradatie gebeurde zo abrupt. We hielden rekening met de nacompetitie. We hadden het geluk ook niet echt aan onze zijde. Of we de selectie kunnen versterken, moeten we afwachten. Na 15 juni weten we meer. Apeldoornse Boys hoort minimaal in de vierde klasse.”

 

Voor de voorzitter en haar medebestuurders is er de komende maanden en jaren hoe dan ook volop werk aan de winkel. Dat afgelopen week met Peter Bosz een voormalig jeugdlid van Apeldoornse Boys tot trainer is benoemd van een Duitse Champions League-deelnemer, doet het verlangen om oude tijden op Malkenschoten te laten herleven aanwakkeren. “Het zou mooi zijn wanneer onze jeugd binnen vijf jaar weer wat hoger speelt. Door alle gesprekken rond fusies zijn we toch een beetje een club in opbouw geworden. We zitten nu rond de 500 leden. Ons eerste streven is de gezelligste club van Apeldoorn-Zuid te worden. Van oorsprong zijn we een arbeidersclub. Ook dat moet terugkomen. Met fusies zijn we voorlopig even klaar. Positief is dat er na het niet doorgaan van die fusie met Columbia mensen met een Boys-hart opstonden die zich willen inzetten om de club draaiende te houden.”