Sport

Europese overwintering nagenoeg onmogelijk voor Dynamo

Door Rob Kruitbosch

n

APELDOORN – De live uitzending op Ziggo Sport duurde iets meer dan een uur. Meer tijd had Lindemans Aalst niet nodig om zich in de Nederlands-Belgische CEV Cup-confrontatie te ontdoen van Draisma Dynamo. De Belgische volleyballers raasden donderdagavond als een ware tornado door Omnisport. De Aalster strafexpeditie met de alleszeggende cijfers 11-25, 9-25, 19-25 maakt Draisma Dynamo’s kans om Europees te overwinteren nagenoeg onmogelijk.

Dustin Bontrop had zich er duidelijk meer van voorgesteld. Dat de Belgische tegenstander van een ander kaliber is dan de opponenten uit de Nederlandse competitie, was vooraf bekend. Dat het klasseverschil zó enorm zou uitvallen, viel ook Draisma Dynamo’s libero rauw op het dak. De Aalstenaren maakten korte metten met de Apeldoornse thuisploeg. Draisma Dynamo bleek op geen enkele manier bestand tegen de power van de Belgen. Het werd compleet overklast en overdonderd.

“We hadden ze vooraf toch goed geanalyseerd. Maar wanneer het zo gaat als vanavond, dan kan je analyseren wat je wilt. We hebben totaal geen kans gehad. Belgische topclubs als Aalst zijn van een heel ander niveau dan Lycurgus of Orion. Je zag het al aan de wedstrijden die Lycurgus voor de Champions League tegen Maaseik speelde. Twee keer kansloos met 3-0 verloren”, ondervond Bontrop nu zelf aan den lijve dat de top van het Belgisch en Nederlands clubvolleybal lichtjaren van elkaar verwijderd liggen.

“We hadden gehoopt wat meer mee te kunnen doen, maar het kwam er niet uit. Bij die Turkse ploeg die ons vorig jaar uitgeschakelde, had ik het idee dat ze niet helemaal volle bak begonnen . Aalst ging er meteen vól op. Bij hun lukte alles. In hun service zat heel veel variatie. Ze scoorden er veel punten mee. Van dit soort wedstrijden kan je persoonlijk vaak veel leren. We moeten het maar zien als een heel goede training. Alles meenemen van deze wedstrijd wat we kunnen. Bij de return in Aalst moeten we gewoon genieten. Er moet wel een heel groot wonder gebeuren willen we daar gaan stunten”, maakt een realistische Bontrop zich weinig illusies op een plekje bij de laatste zestien in de CEV Cup.

Een uitschakeling in Europees verband betekent dat de Apeldoorners nog maar op één front actief blijven. Ondanks de tikken die het al opliep, is Draisma Dynamo’s rol in de strijd om de landstitel volgens de libero geenszins uitgespeeld. “We hebben tot nu toe een heel lastig jaar. Helaas zijn we al uit de beker. Er is nog één piekmoment over. Daar werken we naartoe. Vorig jaar waren we in december heel goed. Daarna ging het bergafwaarts. Nu gaan we in de kampioenspoule meer potjes spelen onder weerstand en op een hoger niveau. Dat vind ik persoonlijk wel fijn. Van Orion en Lycurgus hebben we met 3-2 verloren. Bij beide zaten we er nu wel heel dicht bij”, acht Bontrop een fit Draisma Dynamo in staat de Doetinchems-Groningse hegemonie te doorbreken.

Bas Hellinga was er kort na de wedstrijd beduusd van. “Je calculeert voorzichtig wel in dat je kan verliezen. De manier waarop dat gebeurde, doet pijn. We waren volstrekt kansloos. Hoe je zo’n eerste set om de oren krijgt… We kregen gewoon volleyballes. Zelfs tegen zo’n ploeg vind ik dat we per set toch minimaal achttien punten moeten kunnen maken. Of we iets van deze wedstrijd hebben geleerd zal moeten blijken. Dat moeten we over twee weken laten zien. Er zal een reactie van ons op moeten komen”, hoopt Hellinga dat zijn ploeg zich bij de return op woensdag 20 december beter kan wapenen tegen het Belgische geweld.