Stedendriehoek

Polo-spektakel stimuleert ict-educatie jeugd

APELDOORN – De eerste editie van Royal Polo at the Palace zal plaatsvinden op zaterdag 26 en zondag 27 augustus. Een weekend lang, beide dagen van 13.00 tot 19.00 uur, strijden vier professionele poloteams om de King’s Cup. Dit alles op Paleis Het Loo.

Royal Polo at the Palace wordt niet alleen georganiseerd tot ieders vermaak, een deel van de opbrengst van het evenement gaat naar een goed doel. De organisatie van het polo-spektakel, de Stichting Royal Polo uit Apeldoorn, heeft gekozen voor programmeren in het basisonderwijs. “Op alle basisscholen in Apeldoorn willen wij als organisatie kinderen tussen de 8 en 12 jaar leren om software te programmeren”, vertelt Gert-Jan Haandrikman.
“Het onderwijs in Nederland is goed aangeschreven en geeft jongeren een goede basis voor hun verdere leven, maar wel het leven dat wij nu kennen. Terwijl de wereld exponentieel aan het veranderen is. We leiden jongeren op voor banen die er nu nog helemaal niet zijn. De kennis die ze straks nodig hebben is er nu nog niet. Er zullen andere banen ontstaan in de toekomst waar nieuwe vaardigheden voor nodig zijn. 21e-eeuwse vaardigheden, of 21st century skills, zijn competenties die jongeren nodig hebben om succesvol deel te nemen in de maatschappij van de toekomst. Jongeren leren programmeren is een van de manieren waarop jongeren kunnen worden geholpen in de ontwikkeling van deze competenties. Om hierin – in eerste instantie – Apeldoornse jongeren te kunnen helpen, is besloten dat de opbrengst van het evenement Royal Polo gaat naar het stimuleren van leren programmeren voor jongeren in het basisonderwijs.”

Initiatieven
Er zijn verschillende (gratis) initiatieven om jongeren te leren programmeren in het onderwijs. Haandrikman: “De Rotary in Apeldoorn heeft onderzoek gedaan naar deze verschillende initiatieven om een goede afweging te kunnen maken welk initiatief het beste aansluit bij de wensen en mogelijkheden in Apeldoorn. CODA organiseert met regelmaat middagen waar kinderen/jongeren naar toe kunnen komen om te leren programmeren. CODA geeft aan dat dit populair is, maar dat zij maar een klein deel van de ‘markt’ hiermee kan bedienen.”
Tijdens het evenement Royal Polo at the Palace wordt een demonstratie coderen gegeven, zodat de bezoekers met eigen ogen kunnen zien dat hun bestede geld goed terecht komt. Langs de pitch bouwt de organisatie van het evenement een VIP Hospitality-tent op met een capaciteit van 400 tot 500 bezoekers. Aan de overzijde en langs de zijkanten worden picknicktafels opgesteld. Kinderen tot en met 12 jaar hebben het gehele weekend gratis toegang, voor anderen geldt een entreeprijs van 25 euro op de dag zelf aan de kassa of 17,50 euro in de voorverkoop via de website: www.royal-polo.nl