Stedendriehoek

Permanente herinneringen aan Het Apeldoornsche Bosch

APELDOORN – In de nacht van 21 op 22 januari 1943 werd Het Apeldoornsche Bosch door de Duitse bezetter ontruimd. Bijna 1300 mensen, patiënten en personeel, werden naar Auschwitz gedeporteerd. Niemand keerde terug. Na verschillende tijdelijke projecten is Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch vanaf zondag 26 januari een permanente plek om de verhalen van, over en uit Het Apeldoornsche Bosch te blijven vertellen en thema’s als (on)vrijheid, (on)veiligheid en vluchten te blijven bespreken. Het Herinneringscentrum wordt die dag geopend door Gerdi Verbeet, voorzitter van Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Het Apeldoornsche Bosch was een Joods-psychiatrische instelling die van 1909 tot 1943 gevestigd was aan de Zutphensestraat in Apeldoorn, op de plek waar nu ‘s Heeren Loo, locatie Groot Schuylenburg gehuisvest is. Het Herinneringscentrum is gevestigd in de voormalige woning van Philip Fuldauer, pedagoog en directeur van het Paedagogium Achisomog, de kinder- en jeugdafdeling van Het Apeldoornsche Bosch.

Op de begane grond van de woning is een expositie ingericht die het verhaal vertelt van de bloeiende instelling die Het Apeldoornsche Bosch ooit was en van de ramp die zich daar in januari 1943 heeft voltrokken. Philip Fuldauer is een van de zeven personen aan de hand waarvan het verhaal van Het Apeldoornsche Bosch in de villa tot leven komt. Andere personen zijn onder meer Greta Swart, Mischa Hillesum en Pauline Vomberg. Op de eerste verdieping wordt de geschiedenis naar de actualiteit gehaald. In vier kamers gaan groepen kinderen en jongeren aan de slag met thema’s als vrijheid, vriendschap, veiligheid en vluchten. In aankomende jaren zal met verschillende activiteiten en vormen van dialoog aandacht geschonken worden aan de betekenis van deze begrippen in het heden en het verleden. Met projecten voor en met het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo en hbo is het herinneringscentrum nadrukkelijk ook een plek voor kinderen en jongeren.