Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Apeldoorn

Veteranen staan stil bij oorlog en vrede

Vrijdag 19 april was de regionale Veteranendag voor de veteranen uit Apeldoorn, Epe en Voorst. Sinds een paar jaar is deze dag in april, rond de bevrijding van Apeldoorn op 17 april 1945. Een dag waarop men de veteranen kan bedanken die ingezet voor vrede, nu en in het verleden.


 

Apeldoorn viert bevrijding

Woensdag 17 april is een speciale dag. Dit jaar is het 79 jaar geleden dat Apeldoorn is bevrijd van de bezetting van de Duitsers. Om dit te vieren werd dinsdag het bevrijdingsvuur ontstoken in het Oranjepark door burgemeester Ton Heerts. Lopers van atletiekvereniging AV’34 brachten het bevrijdingsvuur vanuit Wilp naar Apeldoorn. Dezelfde route die de Canadese soldaten 79 jaar geleden liepen, toen ze onze stad kwamen bevrijden.

Leerlingen van de Koningin Wilhelminaschool en de Internationale Schakelklas (ISK) Heemgaard zongen een vredeslied en droegen gedichten voor. Ook Kinderburgemeester Jahnaoh was erbij en ook hij las een prachtig gedicht voor.


 

Lucas en Jonique geslaagd voor Reiskoffer

Er zijn veel mensen, volwassenen, jongeren en kinderen, voor wie het reizen met het Openbaar Vervoer (nog) niet vanzelfsprekend is. Hiervoor is het project De Reiskoffer. Hierin leren deelenemers om op een veilige manier zelfstandig(er) te reizen. Sommige deelnemers leren reizen met hulp van een vrijwilliger. Zij begeleiden de kinderen en wat oudere deelnemers tijdens hun eerste ritten met de bus en maken hen wegwijs in het Openbaar Vervoer.

Twee Apeldoorners en leerlingen van de Daniel de Brouwerschool in Wilp slaagden voor de Reiskoffer. Lukas Germs (18 jaar) en Jonique Beijer (18 jaar) hebben beiden een certificaat ontvangen en kunnen nu zelf met het Openbaar Vervoer op pad.


 

Zaterdagmarkt op Koningsdag verplaatst

Op zaterdag 27 april verplaatst de warenmarkt eenmalig naar Hoofdstraat Zuid vanwege de kermis op het Marktplein.


 

Word lid van de grootste jongerenraad van Nederland

De jongerenraad van Apeldoorn biedt jongeren een laagdrempelige manier om hun stem te laten horen over belangrijke gemeentelijke onderwerpen. Zoals veiligheid bij het uitgaan, de energietransitie, maar ook thema’s als inclusie en eenzaamheid. Deze raad zoekt nu nieuwe Apeldoornse jongeren, aanmelden kan nog tot 2 mei!

Wat doet de jongerenraad?

De jongerenraad, opgericht in maart 2021, bestaat uit ongeveer 50 jongeren tussen de 15 en 22 jaar oud. Daarmee is onze jongerenraad de grootse van Nederland. Deze jongeren komen samen om te discussiëren over onderwerpen die spelen in Apeldoorn. Ze gaan in gesprek met beleidsmedewerkers of bestuurders van de gemeente en andere maatschappelijke organisaties. Aanmelden, of meer weten over de Jongerenraad? Kijk dan op Apeldoorn.nl/dejongerenraad


 

Nieuwe kwiek-beweegroute in Woudhuis

Apeldoorn zet in op het bevorderen van de gezondheid van de inwoners. Bewegen is daarvan een belangrijk onderdeel. Daarom komen er steeds meer kwiek-beweegroutes in de gemeente, zodat ouderen dagelijks kunnen bewegen in de buitenlucht. Er zijn al kwiekroutes in Orden en bij het Cruijff Court +. En het is de bedoeling om nog 6 kwiek-beweegroutes aan te leggen.

Met de onthulling van het startbord opende wethouder Anja Prins op vrijdag 19 april de nieuwste kwiek-beweegroute in de wijk Woudhuis. Dit startbord staat bij Talma Borgh aan de Fortlaan. Na de opening konden inwoners meedoen met het afleggen van een deel van de route onder begeleiding van een sportinstructeur.

De gehele kwiek-beweegroute is ongeveer 1,2 kilometer lang. Deelnemers volgen de route aan de hand van de pijlen op de tegels van het voetpad. Langs de route staan bordjes. Daarop staat een oefening die op die plek kan worden uitgevoerd. Voor de oefeningen maken deelnemers gebruik van wat er aanwezig is in de openbare ruimte, zoals bankjes, muurtjes, hekken en palen.


 

Tegels eruit, groen erin!

De gemeente helpt u graag met uw tuin groener maken. Daarom gaat deze lente de tegeltaxi rijden. We komen door de hele gemeente Apeldoorn gratis tegels ophalen die u zelf uit uw tuin verwijdert. Voorwaarde is dat u uw oude tegels niet vervangt door nieuwe tegels, maar door groen.

Aanmelden kan nog tot en met 27 april via de website www.apeldoorn.nl/tegeltaxi. Daar vindt u ook meer informatie. De tegeltaxi haalt alléén tegels op. Ander materiaal als houten vlonders, grind, puin of groenafval neemt de taxi niet mee.

U maakt een foto voor (met tegels) en na (met groen). Deze foto’s mailt u naar operatiesteenbreek@apeldoorn.nl.

Meer groen, minder grijs
Door klimaatverandering wordt het weer in Nederland steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Dit zorgt voor overlast van water en hitte, omdat onze omgeving voor een groot deel uit steen bestaat. Stenen verkoelen niet als het erg warm is en laten geen water door als het regent. Meer groen helpt hiertegen. Als regenwater op beplante grond valt in plaats van op tegels, zakt het de grond in en hoeft het riool het niet af te voeren. Dit vermindert wateroverlast. Planten en bomen geven ook schaduw. Dit helpt uw tuin of terras af te koelen als het warm is.
Daarnaast helpt u de natuur een handje als u meer groen in uw tuin heeft. Een groene tuin is een fijne omgeving voor insecten zoals bijen en vlinders.