Stedendriehoek

Muzikale viering 150 jaar Canada

APELDOORN – Het Marktplein in Apeldoorn staat op donderdagavond 11 mei in het teken van ‘Canada 150 jaar’, met een grote muzikale show. Canada viert dit jaar de 150e verjaardag van de confederatie deels in Apeldoorn vanwege de nauwe vriendschapsbanden.

Het organiserende Apeldoorn-Burlington Comité is er in geslaagd om extra kleur te geven aan het evenement. De taptoe begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.15 uur. De toegang is gratis. Naast het Trompetterkorps der Koninklijke Mareschaussee, zijn de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums en de Seaforth Highlanders van de partij. Beide regimenten waren nauw betrokken bij de bevrijding van Apeldoorn in de nacht van 16 op 17 april 1945.

Lokale inbreng
Op donderdag 11 mei kan het publiek met volle teugen genieten van de muziek en uiteraard van de indrukwekkende uniformen van de regimenten. Ook het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee staat garant voor een wervelende show. Tijdens deze muzikale show in Apeldoorn zijn De Jachthoornblazers voor het eerst in hun bestaan aanwezig. De Overlopers uit Hoenderloo, een vereniging bestaande uit veertien hoornblazers, is bekend van de optredens op De Hoge Veluwe in de zomermaanden. Elke maand verzorgen ze daar een concert. Show & Marchingband DAP ontbreekt uiteraard niet op deze Apeldoornse avond. De enthousiaste medewerkers van de Old Army Cars, historische militaire voertuigen, maken het beeld compleet.

Warme contacten
Het comité bestaat al sinds 2003. Naast de herdenkingen en de ontmoetingen zijn al honderden jongeren met elkaar in contact gebracht door het organiseren van uitwisselingen tussen de partnersteden Apeldoorn en Burlington met zowel studenten als sporters. Vele Apeldoorners hebben kennis gemaakt met inwoners van Burlington. Deels door elkaar in groepsverband te bezoeken. Ook dit jaar staat een perfect georganiseerde reis op stapel.
In september wordt een bezoek gebracht aan Canada. Het comité heeft zorgvuldig een programma samengesteld voor het hele gezin. Reeds drie keer organiseerde het comité met groot succes de overkomst van het uit 180 man bestaande orkest de Burlington Teen Tour Band naar Nederland.

Fotowedstrijd
Apeldoorners maken bovendien kans op twee vliegtickets naar Canada, aangeboden door Air Transat. “Wie maakt de mooiste foto (rechtenvrij) van onze evenementen en natuurlijk van Apeldoorn in relatie met Canada 150”, aldus Jan Koorenhof, voorzitter van het Apeldoorn-Burlington Comité. “De mooiste foto´s worden tentoon gesteld in het stadhuis van Burlington in september van dit jaar. Het moet een promotie worden van Apeldoorn in Canada. De foto´s mag men mailen naar apeldoornburlingtoncomite@gmail.com
Zie voor meer informatie en het volledige programma van de komende maanden de website http://apeldoornburlington.nl