Stedendriehoek

Hoe kun je verzuim binnen een bedrijf voorkomen?

Heb jij ooit al eens met verzuim te maken gehad? Bij verzuim  is iemand niet aanwezig op het werk terwijl die wel aanwezig had moeten zijn. Er zijn verschillende soorten verzuim. Denk hierbij aan verzuim door ziekte, psychische klachten, fysieke klachten, persoonlijke problemen, een onveilige werksituatie en nog veel meer. Wereldwijd komt verzuim voor en het volledig voorkomen van verzuim is niet altijd mogelijk. Toch zijn er verschillende manieren hoe je verzuim kunt verminderen en zo goed mogelijk kunt voorkomen. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder, want in dit artikel vertellen we je er alles over.

Verzuim binnen je bedrijf voorkomen doe je zo

Verzuim heeft negatief effect op jouw bedrijf. Zo kunnen er werkzaamheden worden vertraagd, werkprocessen kunnen worden verstoord en er kunnen financiële problemen door ontstaan. Verzuim wil je het liefst dus zo goed mogelijk voorkomen. Er zijn verschillende manieren om verzuim binnen een bedrijf te voorkomen:

Zorg voor een veilige en positieve werkomgeving: een positieve en veilige werkomgeving zorgt ervoor dat medewerkers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen op het werk. Voorbeelden van een goede werksfeer en -omgeving zijn: goede communicatie, flexibele werktijden, thuiswerkmogelijkheden en een goede balans tussen werk en privé.

Ondersteun gezondheid en welzijn: bied medewerkers toegang tot gezondheids- en welzijnsprogramma’s, zoals een gym, coaching of medische hulp. Het bevorderen van een gezonde leefstijl door middel van gezonde voeding en lichaamsbeweging kan ook helpen.

Zorg voor heldere communicatie: stel duidelijke verwachtingen en doelen, zodat medewerkers weten wat er van hen wordt verwacht. Het is belangrijk dat medewerkers weten dat ze hun zorgen en vragen kunnen delen met hun leidinggevenden.

Bied ondersteuning bij werkstress: werkstress is een belangrijke oorzaak van verzuim. Zorg ervoor dat medewerkers de juiste middelen hebben om met stress om te gaan. Bied bijvoorbeeld stressreductie-trainingen en mindfulness-sessies aan.

Zorg voor een veilige werkomgeving: bied trainingen aan om ongevallen en letsel te voorkomen en zorg ervoor dat medewerkers weten hoe ze moeten omgaan met noodgevallen.

Voer regelmatig functioneringsgesprekken: bespreek hoe het gaat, wat hun doelen zijn en wat er nodig is om hen te ondersteunen in hun werk. Dit kan helpen om problemen vroegtijdig te signaleren en op te lossen.

Stimuleer betrokkenheid en motivatie: zorg ervoor dat medewerkers betrokken zijn bij hun werk en gemotiveerd blijven. Bied kansen voor ontwikkeling en groei, erken prestaties en zorg voor een goede beloning.

Door deze maatregelen te nemen, kunnen bedrijven verzuim voorkomen en een gezonde en productieve werkomgeving creëren voor hun medewerkers.