Stedendriehoek

Het historische verhaal van de binnenstad

Oude verhalen, nieuw leven!

Deze maand: Het historische verhaal van de Roggestraat/Museumpassage

APELDOORN – Het ACEC-gebouw herbergt zowel historie als toekomst, net zoals de bouwstijl van het pand die is uitgevoerd volgens de shake-hands-architectuur, een mengvorm waarbij het traditionele en het vooruitstrevende elkaar ontmoeten. Dat zie je onder andere terug in strakke gevellijnen, klassieke ramen van staal en betonconstructies. De shake-hands-bouwstijl is kenmerkend voor de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog. Apeldoornse panden overleefden weliswaar het oorlogsgeweld, de architectuur van nieuwbouw werd er ook hier door beïnvloed.

Kennen we de afkorting ACEC nu als Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur, oorspronkelijk is het de afkorting van het Belgische ‘Ateliers de Constructions Electrique a Charleroi’. ACEC maakte naast generatoren, transformatoren, elektromotoren en kabels, ook verlichting en huishoudelijke apparaten, zoals haardrogers, staafmixers en platenspelers. Het Apeldoornse ingenieursbureau Frowijn & Co had in Nederland de alleenvertegenwoordiging van ACEC-producten en liet in 1952 hiervoor een werkplaats en magazijn bouwen, naar ontwerp van de Apeldoornse architect Christiaan Tuynte. Naast het ACEC-pand liet Frowijn in dezelfde bouwstijl een kantoorcomplex bouwen, met winkelruimtes op de begane grond. Waar nu de Graaf van Vlaanderen en Yume gevestigd zijn, konden Apeldoornse dames in de zestiger en zeventiger jaren hun hart ophalen in de modezaak Het Rijk der Vrouw.

In de jaren tachtig beëindigt ACEC haar bedrijfsactiviteiten en magazine en werkplaats komen leeg te staan. De gemeente Apeldoorn koopt het pand om dit te herbestemmen binnen het nieuwe cultuurkwartier aan de rand van de binnenstad. In de jaren negentig opent het Huis der Schone Kunsten met poppodium en bioscoop Gigant, de muziekschool en een centrum voor creatieve cursussen. In 2004 opent Coda, Cultuur Onder Dak Apeldoorn, met museum, bibliotheek en gemeentearchief. In 2008 is de voormalige werkplaats en magazine van ACEC getransformeerd tot het Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur, met expositieruimte, horeca en kantoorruimtes. De bioscoop maakt het cultuurkwartier compleet. De bioscoop die we nu kennen staat er sinds 2012, exact op de plek waar Apeldoorners sinds 1868 in Tivoli al naar de film konden. De verschillende bouwstijlen in deze hoek van de binnenstad vloeien via de museumpassage naadloos in elkaar over.

Het historische verhaal van de binnenstad is een initiatief van Apeldoorn Partners, Stichting Centrum Evenementen Apeldoorn, CODA en Gemeente Apeldoorn, om erfgoed beter zichtbaar te maken. Lees meer over het historische verhaal van de Roggestraat/ Museumpassage op www.apeldoorn-binnenstad.nl/historischverhaal

Foto:

Het nieuwe ACEC-gebouw in 1954. ©CODA Archief