Columns

ApoldroNU – Studentenbrug

Arnold Zweers

Af en toe gooi ik, net als in deze column, een prikkelend stukkie op Facebook. Dat roept altijd veel reacties op. Maar nooit zoveel als mijn laatste: over de studentenbrug. Ik schreef het omdat de gemeente die loopbrug over het Apeldoorns kanaal net ten noorden van de spoorbrug nu echt wil gaan bouwen. Kosten: dik 8 ton (en, denken velen met mij, wat er nog bij komt). Ik schreef: is het niet beter dat die veiligheidsstudentjes een paar honderd meter omlopen via de bestaande Welgelegenbrug? Goed voor hun gezondheid. Tienduizend stappen per dag, dat is toch wat de overheid ook altijd bepleit? Of kunnen, na het vele uren achter de computer zitten, de papbeentjes dat niet aan?

Pure geldverspilling, volgens veel stadgenoten. En dat rolstoelers dan ook nog niet over die brug kunnen, breekt helemaal velen de klomp.

Apeldoorn spant zich in om hoger beroepsonderwijs binnen te slepen.

Er was een tijd dat we ons zonder veel protest het weinige hbo dat we hadden lieten afpakken. De kweekschool (pedagogische academie) door Deventer dat er de basis voor IJsselland, het huidige Saxion, mee legde. De hts autotechniek werd ingelijfd door Arnhem.

Apeldoorn schraapt nu stukje bij beetje (onder andere via Saxion en Wittenborg) weer wat hbo bijeen. Helaas zijn de keuzes erg eenzijdig. We zijn al een witteboordenstad. En digitaal veiligheidsonderwijs zal de stad niet laten swingen. Ik zou zeggen: gemeente, praat eens met Artez, hbo kunstonderwijs in Arnhem en Zwolle. Een dependance in Apeldoorn zou mooi zijn. Dat geeft ongetwijfeld meer reuring in ons storp – vooralsnog een betere betiteling dan stad. En die brug (die overigens ook nog eens tijdelijk is!), stop die acht ton in nuttiger zaken. Geef die jongens en meiden een ouwe fiets (de gemeente heeft er in de binnenstad genoeg op de vrachtwagen gekieperd). Nerds met papbenen, daar zitten we niet op te wachten. D’r is trouwens ook een goedkope oplossing. Zo’n stalen ding als bij de Zwitsal; dat kanaalbruggetje voldoet al jaren, is veilig en heeft nog geen veertig mille gekost.

Tot volgende week!