Stedendriehoek

Afwisselende exposities in Kunstenlab

DEVENTER – Het kunstenaarsduo Esther Polak en Ivar van Bekkum exposeert van 18 mei tot en met 30 juni met de tentoonstelling ‘Berichten uit het platte vlak’ in Kunstenlab, Havenplein 20 in Deventer. PolakVanBekkum onderzoekt hoe we onze omgeving ervaren en erdoorheen bewegen. Hierbij werken ze samen met mensen, dieren en elementen als water en zonlicht of helden uit videospellen. De expositie wordt geopend op vrijdag 17 mei om 20.00 uur.

De kunstwerken van dit duo ogen in eerste instantie eenvoudig, maar dragen vele werelden en vragen in zich mee. In welke domeinen begeven we ons en hoe proberen we dat naar onze hand te zetten? In welke patronen bewegen we en zijn die zo anders dan die van andere wezens of elementen? En als we ons ten slotte van alle ruis hebben ontdaan: welke sporen blijven er dan nog over?

In de podiumruimte zijn twee videowerken van PolakVanBekkum te zien: Walking the Machine en Pi-Boy. Hoewel de setting in beide kunstwerken zo anders lijkt, delen de hoofdrolspelers een missie: het landschap naar hun hand zetten.
Walking the machine bestaat uit een opname die is gemaakt in het videospel ‘Horizon Zero Dawn’, waarin het hoofdkarakter door een berglandschap wandelt. Het oogt moeiteloos sereen, maar de kunstenaars hebben er een eeuwigheid over gedaan om alle monsters in het landschap te verslaan. Wat overbleef is een omgeving zonder ruis, met enkel het geluid van voetstappen in de sneeuw. Pi-Boy speelt zich af op het plein voor Centre Pompidou. Een jongetje jaagt als een toreador op duiven die naar hem blijven terugkeren.

In de projectruimte toont PolakVanBekkum twee projecten op papier: Graaschoreografiën en Watertekeningen. Het eerste toont graaspatronen van koeien uit Groningen, de Zwitserse Alpen en uit de omgeving van Diepenheim. Elke tekening vertegenwoordigt een landschap van bovenaf, waarin iedere lijn een individuele grazende koe volgt. Sierlijk, kronkelend, slingerend. Dezelfde soort lijnen zijn te zien in de serie Watertekeningen, gemaakt op de oevers van de IJssel. Ze tonen patronen van kolkende waterstromen, die vanaf besneeuwde bergtoppen kwamen en dwars door graslandschappen richting zee bewegen.

Meer zien van PolakVanBekkum
Tijdens Kunst van Hier tot Ginder, op 8 en 9 juni in Okkenbroek, is het kunstwerk Spookrijder te zien en te horen. Verder is het duo tot eind juni in residentie bij Drawing Centre Diepenheim en tekent daar Graaschoreografieën.

Ook te zien in Kunstenlab – My First Tractor II, Zeger Reyers
Zeger Reyers toont in de grote zaal van Kunstenlab een eigen biotoop. Precies twintig jaar nadat hij samen met Pietertje van Splunter op de bovenste verdieping van de Grijze Silo in het Deventer Havenkwartier een veld van winterrogge liet groeien, duikt de kunstenaar nu de aarde in. Hij volgt tractorbanden en de sporen die zij in het landschap achterlaten. Waar de installatie in de silo zich destijds op de 52 meter hoge vloer afspeelde, staat deze op tafelhoogte. De waterige biotoop heeft iets weg van een natte tropische kas of Riviera-hal. Het is een plek waar je als bezoeker kunt observeren waar water en land samenkomen.

Voor meer informatie: www.kunstenlab.nl