Stedendriehoek

Het Coronavirus, de situatie tot nu toe in Nederland en veel voorkomende vragen

Inmiddels staat in Nederland de teller op 19 patiënten met COVID-19 (Coronavirus), terwijl in Rotterdam een opnamestop is ingesteld op de ic van het Maasstad Ziekenhuis. Daar wordt onderzoek verricht naar een eventuele nieuwe besmetting. Eén patiënt heeft in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem gelegen. Het ziekenhuis is uit voorzorg tijdelijk gesloten. Hoewel Nederland niet in de paniekstand schiet – omdat er inmiddels al veel bekend is over het virus – zijn er toch veel vragen bij mensen.  

Als je in Nederland verkouden bent of longklachten hebt, hoef je je in de meeste gevallen geen zorgen te maken dat je het Coronavirus hebt. De kans op ‘griep’ of verkoudheid is namelijk heel veel groter. Van niet alle patiënten is niet bekend waar zij het virus hebben opgelopen, gezien niet alle patiënten in risicogebieden zijn geweest of in contact zijn geweest met besmette personen. Thuisisolatie is de meest voorkomende behandeling tegen het virus, dat gewoonlijk milde klachten veroorzaakt. Ouderen, zwakkeren en mensen met luchtwegaandoeningen hebben meer kans op ernstige klachten en dat is dan ook de reden dat het virus gevaarlijk kan zijn voor deze doelgroepen. De meeste mensen krijgen hooguit milde ‘griepverschijnselen’.

Op reis geweest in een risicogebied
Als je koorts hebt met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en je bent de afgelopen twee weken in een land of regio geweest met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus, neem dan telefonisch contact op met je huisarts of de lokale GGD. De risicolanden/-gebieden zijn: China (inclusief Hong Kong en Macau), Singapore, Zuid-Korea, Iran, de Noord-Italiaanse provincies Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië (bron: RIVM).

Geen controles op Nederlandse luchthavens
Nederland test op dit moment geen reizigers op luchthavens. Als er op dit moment gecontroleerd wordt op koorts, zullen vooral mensen met griep of een verkoudheid worden aangetroffen.

Zijn kinderen een risicogroep voor COVID-19?
Op dit moment krijgen kinderen vrijwel nooit klachten door het nieuwe coronavirus. Kinderen zijn dus geen speciale risicogroep. Er is momenteel dan ook geen aanleiding om scholen te sluiten.Kinderen die terug zijn gekomen uit een gebied waar COVID-19 heerst en verkoudheidsklachten of koorts hebben, moeten thuisblijven om uit te zieken. Zo besmetten zij anderen niet.

Het Nederlandse protocol bij een mogelijke besmetting
Nederland heeft – net als de overige landen – draaiboeken klaarliggen die bij een mogelijke besmetting worden gehanteerd. Als een persoon met ziekteverschijnselen zich (telefonisch) meldt en er aanwijzing is dat het om het Coronavirus gaat, vraagt de arts een test aan. De patiënt wordt vanaf dat moment in isolatie gehouden. Dat is gewoonlijk thuis, tenzij de klachten ernstig zijn. Als de test positief is blijft de patiënt in isolatie. De GGD gaat vervolgens op zoek naar de mensen waarmee de patiënt contact heeft gehad. Krijgen deze mensen ziekteverschijnselen, dan moeten zij dat melden aan de GGD en start het protocol weer opnieuw.  Er zijn twee laboratoria in Nederland die de test inzetten. Wordt een patiënt positief getest, dan volgt er altijd een tweede test in het andere laboratorium.

Een aantal ziekenhuizen in Nederland heeft maatregelen genomen naar aanleiding van besmettingen met het Coronavirus. Dit zijn op dit moment de ziekenhuizen in Gorinchem en Rotterdam. Het Maasstad Ziekenhuis (Rotterdam) heeft maandag een tijdelijke opnamestop voor de ic afgekondigd. Een patiënt op deze afdeling testte bij een eerste test positief op het virus. De overige patiëntenzorg gaat wel door in het ziekenhuis. COVID-19-gediagnosticeerde patiënten zijn opgenomen in isolatiekamers. Andere patiënten lopen dan geen risico lopen om besmet te raken.

Kort samengevat
Ben je recent niet in een risicogebied geweest en heb je geen ziekteverschijnselen, dan is er geen reden om aan te nemen dat je besmet bent met het Coronavirus. Ben je wel in een risicogebied geweest en heb je geen ziekteverschijnselen, dan is ook er geen reden om aan te nemen dat je besmet bent. Als je in een risicogebied bent geweest en je hebt ziekteverschijnselen, neem dan telefonisch contact op met de huisarts. Doe dit ook als je ziekteverschijnselen hebt na contact met een besmet iemand. Heb je ziekteverschijnselen terwijl je niet in een risicogebied bent geweest en je hebt geen contact gehad met besmette personen, dan heb je grote kans dat je een ‘gewone’ griep of verkoudheid hebt.

www.rivm.nl