Entertainment

Mythen en sagen versmelten in adembenemende muziek

The Celtic Tribe tijdens het recente kerstconcert in Wilp. (Foto: Hans Nijs)

Het muzikale kwartet - plus dochter van drummer Michiel - zoals het te bewonderen zal zijn tijdens Cultuur bij je buur: gewoon ‘lekker los’ in de woonkamer.

APELDOORN – Wie The Celtic Tribe boekt voor een concert, wordt meegenomen op een muzikale reis waar enorm van gaat worden genoten! Die belofte kan het kwartet alvast doen, vooruitlopend op – bijvoorbeeld – de optredens tijdens het evenement Cultuur bij je buur in het weekeinde van 18 en 19 april.

The Celtic Tribe, opgericht in 2018, zingt en musiceert over sprookjes, over vliegende draken en de legendarische eenhoorn, over de oude tijden en volkeren van weleer. Mythen, sagen en gedichten die de luisteraars meenemen in een ongekende, adembenemende muzikale beleving. “We hebben een intensieve periode achter de rug van studeren op en repeteren van onze eigen nummers. We werkten vorig jaar hard toe naar een groot kerstconcert in de schitterende kerk van Wilp. Dat was echt een hoogtepunt: een volle kerk en de fantastische akoestiek daar.”

Goede vriend
Karel Tadema, Sandra de Bruin, Mandy Rotgans en Michiel Nijs (vanaf links op de ‘huiskamerfoto’) treden, in verschillende formaties, al langer samen op. Van grote muziekprojecten, musicals, popmuziek tot straattheater. Vier beroepsmusici, die hun sporen dik verdiend hebben, delen hun voorliefde voor Keltische muziek. Muziek met een verhaal, ieder muziekstuk een prachtig boek. Veel teksten zijn geschreven door een goede vriend, de bekende Schotse dichter Charles M. Moore, 66 jaar oud inmiddels. De bandleden schreven de muziek op meerdere van zijn verhalen.

Schotse dichter inspirator van Keltische klanken The Celtic Tribe

‘Beneden bij de rivier, in de groene vallei bij het bos van Blue Bell, waar de wilgentakken sidderen in de omgeving van hoge eiken. Waar de feeën dansen en spelen, daar is waar je de schoonheid zult vinden van de eenhoorn.’ Een vrije vertaling van een strofe uit een van de gedichten van Charles M. Moore. Een van zijn gedichten, Avalon, kreeg de aandacht van de band. Het viertal zocht contact met de dichter, die zich niet gemakkelijk liet ‘vangen’. “Het was een testcase”, zo verklaarde Charles later. “Hoe graag wil je mijn teksten gebruiken voor jullie muziek?” De band en dichter troffen elkaar in Amsterdam en inmiddels zijn er een vijftiental gedichten verwerkt in de muziek van The Celtic Tribe.

Muze
Michiel Nijs is de slagwerker en kan alle stijlen spelen. Hij verstaat als geen ander de kunst van het zachtjes kunnen drummen, wat essentieel is om daarmee de bijzondere Keltische muziek te kunnen ondersteunen. Mandy Rotgans is zangeres en treedt al vele jaren op als soliste in uiteenlopende muzikale projecten. Ze heeft zowel lichte als klassieke scholing gehad en haar stem is gemaakt voor de muziek van The Celtic Tribe. Karel Tadema is een veelzijdige gitarist die zowel de akoestische en elektrische, alsook de basgitaar bespeelt. Daarnaast is hij werkzaam als docent, dirigent en componist. Sandra de Bruin is allround pianiste, componiste en muzikaal leidster bij verschillende muziekprojecten. Als dirigente is ze verbonden aan meerdere zanggroepen.

The Celtic Tribe wordt al gevraagd voor evenementen van hoog kaliber, die eenvoudig in verband kunnen worden gebracht met hun Keltische muziek, waaronder Elfia en de Mystical Fantasy Fair. Het volgende doel is het opnemen van een EP, komende zomer. “We hebben momenteel twintig eigen nummers waaruit we een afgewogen keuze gaan maken. In 2021 willen we dan een cd gaan opnemen; Charles heeft een studio bij zijn huis in Devon en er is dus een reële kans dat we ons eerste album in Engeland het licht laten zien. Charles is weg van Mandy’s stem, hij beschouwt haar echt als zijn muze. De andere, eveneens uitstekende optie is de studio van een vriend van ons in het Schotse Glasgow.”

Inspiratie
De fantasythematiek heeft met name op Sandra een helende uitwerking, vertelt ze: “Ik durf gerust te stellen dat van alle muzikale projecten die ik tot op heden heb ondernomen, en dat zijn er veel tot zelfs aan Broadway toe, The Celtic Tribe qua gevoel het dichtst bij mezelf ligt. Graag zoek ik de stilte van de natuur op, als belangrijke inspiratiebron.” Het muzikale kwartet heeft overigens niet de pretentie per se heel originele muziek te maken. “Dat lukt ook bijna niet meer”, glimlacht Karel Tadema. “Ik denk dat in de muziek alles al wel eens gedaan is. Componeren wordt dan niets meer dan samenstellen uit die grote grabbelton. Maar in dat proces kun je er nog wel naar streven om oorspronkelijk te blijven klinken.”

Het gedreven viertal heeft in het voorjaar enkele mooie optredens in de agenda staan. “Cultuur bij je buur is sowieso al interessant, omdat we ook erg nieuwsgierig zijn waar we mogen optreden en hoeveel Apeldoorners er dan naar ons komen kijken. Een week later, op 25 april, spelen we bij Kasteel De Haar in Haarzuilens te Utrecht. Een prachtige omgeving, midden in de natuur die ons zo inspireert…”

 

Come back again

Haste ye back ma bonnie weans
Ye knew I’d never leave ye
Ye May be strangers on some shores
But ma bloods running through ye

Ma mountain ranges, an ma glens
Ma toons o granite bind ye
Ye’ll never see ma likes away
An a will always find ye

Yer memories o me remain
Forever in yer heart a flame
Some summers fair an winters bleak
Tae others o me ye shall speak

Come tither bond yersel again
Come tither lad an lassie
Yer mither Scotland’s still at hame
An wishes ye come back again.

Charles M. Moore