Stedendriehoek

‘Buiten leven in de laatste fase’

Zakenvrouw Hanneke van Kooten zet zich in voor de Hospice en heeft voor een mooi buitenverblijf 10.000 euro nodig

STEDENDRIEHOEK – Ze wil haar titel Zakenvrouw Hoeksche Waard 2016 inzetten voor het goede doel en daarom heeft Hanneke van Kooten een bijzonder project opgestart. Ze wil de Hospice in Zuid-Beijerland, waar mensen worden opgenomen die terminaal zijn, aan een mooi buitenverblijf helpen, zodat de gasten de mogelijkheid krijgen ook buiten te genieten in de laatste fase van hun leven. Dat speciale buitenverblijf, waaronder ook bedden moeten passen, moet er over drie maanden staan.

 

Er is 10.000 euro nodig en dat is een bedrag dat zij, uiteraard, niet alleen kan ophoesten. Daarom heeft Hanneke, als Zakenvrouw 2016,  relaties en andere Hoekschewaardse bedrijven benaderd om mee te doen aan het project ‘Buiten leven in de laatste fase’. ,,Het zou toch prachtig zijn als de gasten van het Hospice, zolang het mogelijk is, ook van het buitenleven kunnen genieten,” laat Hanneke weten. Zij weet bijna zeker dat de gasten in het Hospice het buiten zijn, al is het maar een kwartiertje per dag, zeer waardevol vinden.

Inmiddels is Hanneke verrast door de bijval die haar idee heeft gekregen. ,,Er zijn mensen en bedrijven die spontaan opbellen en toezeggen te willen helpen bij de bouw en inrichting. En al enkele tientallen bedrijven hebben financiële steun toegezegd,” vertelt Hanneke. Ze kan uiteraard ook rekenen op het bedrijf van haar en haar man Jan, Van Kooten Tuin en Buitenleven. Dat bedrijf levert een substantiële bijdrage in de vorm van materialen tegen kostprijs en doet de complete montage en de begeleiding van het hele bouwproject.

Collectebus
In alle zes de vestigingen van Van Kooten – vijf in ons land en één in België – staan inmiddels collectebussen waarin klanten en bezoekers een donatie kunnen doen. Hanneke: ,,Alles is welkom, hoe klein ook, al is het een muntje van een halve euro. Als we maar aan die tienduizend euro komen. Er zijn al bedrijven die echt heel riante bijdragen hebben toegezegd.”

Hanneke is er dan ook heilig van overtuigd dat ze het benodigde bedrag haalt: ,,Ik mail en bel bedrijven en particulieren waarvan ik vermoed dat ze een warm hart voor de Hospice hebben, dat ze maatschappelijk betrokken zijn en willen participeren in dit project. Desnoods ga ik bij ze langs. En als tegenprestatie bied ik aan dat ze een vermelding krijgen op Facebook, waarop ik ook volop actie voer, op het bouwbord ter plekke of, als ze echt flink in de bus blazen, op de plaquette die er op het buitenverblijf komt.”

Veel gevoel
Zakenvrouw Hanneke van Kooten heeft veel gevoel bij de Hospice. ,,Ik voel me erg betrokken bij de palliatieve zorg zoals die in Zuid-Beijerland wordt geboden. Het is een geweldige plek, waar een groot team van artsen, verpleegkundigen en vooral ook veel vrijwilligers mensen in hun laatste levensfase begeleiden.”

Ze merkte dat ook tijdens een bezoek aan de boerderij aan de Dorpsstraat in Zuid-Beijerland die tot Hospice werd omgebouwd. Zo’n bezoek hakt er in: ,,Je wordt er geconfronteerd met het feit dat ons leven eindig is. Dat is heftig!” Hannekes bewondering gaat dan ook uit naar alle vrijwilligers, maar ook naar de mensen die daar hun laatste fase ingaan: ,,We hangen aan het leven, maar voor dié mensen is er geen weg meer terug. Het voelt heel erg fijn om met dit project aan de slag te gaan.”

Heel zwaar
Hanneke begeleidde twee oma’s, die 24 uur per dag verzorging nodig hadden, met een grote groep familieleden in de laatste fase van hun leven: ,,Ik weet dus hoe zwaar dat kan zijn. De Hospice heeft vele vrijwilligers die zich geheel belangeloos inzetten. Het is dankbaar, maar ook heel zwaar en emotioneel werk. Volgens mij kun je dit alleen opbrengen als je heel veel liefde in je hebt voor je medemens.” En: ,,Ik weet wat voor fantastisch werk er geleverd wordt in De Hospice en op deze manier kan ik iets terug doen, vanuit mijn hart.  Ik ben geboren en getogen in de Hoeksche Waard en het voelt fijn om mijn titel op deze manier maatschappelijk in te zetten op lokale grond.”

Bedrijven, én particulieren, die nog niet zijn benaderd maar wel iets willen doen, kunnen dat laten weten, door te mailen naar hanneke@blokhutvillage.nl Hanneke: ,,Samenwerken, krachten  bundelen en elkaar versterken. Dat is waar het allemaal om draait in deze!”