Stedendriehoek

Boek over geschiedenis van markant gebouw

APELDOORN – Aan de Arnhemseweg in Apeldoorn ligt het prachtige rijksmonument van de Politieacademie. Dit, van oorsprong, kleinseminarie werd in 1935 gebouwd, bestemd als opleidingscentrum voor Katholieke priesters van het Bisdom Utrecht.

Al zeven jaar na ingebruikname kreeg het gebouw een andere functie. De Duitse bezetters vorderden het gebouw en na de bevrijding van Apeldoorn in 1945 maakten de Canadese bevrijders er gebruik van. Aan het eind van de oorlog was er ook nog een ziekenhuis in het gebouw gevestigd. In de 80-jarige geschiedenis van dit markante gebouw met omliggend park, hebben hier duizenden mensen gewerkt, gestudeerd, gewoond, gerecreëerd, gespeeld of op een andere manier herinneringen opgedaan.
De Vrienden van het Kleinseminarie hebben tal van deze herinneringen verzameld in het boek ‘Van godsdienaar tot wetsdienaar’. Van alle getuigenissen zijn de mooiste herinneringen gebundeld en voorzien van historische duiding middels talrijke verslagen uit kranten en archieven. Het geeft de herinneringen weer van alle Apeldoorners en voormalig gebruikers die iets’ met het karakteristieke gebouw hebben. Tijdens de totstandkoming van dit boek zijn op internet unieke foto’s te voorschijn gekomen uit de tijd dat het pand in beslag was genomen door de Duitsers.

Dit boek zal bij menig Apeldoorner warme soms emotionele herinneringen bovenhalen. Maar ook oud-medewerkers cursisten seminaristen docenten agenten en andere belangstellenden kunnen hun hart ophalen bij de vele sprekende en boeiende episodes uit de roemrijke historie van het Kleinseminarie De Weijert.
Het boek is verkrijgbaar via de website www.klein-seminarie.nl  voor 1595 euro (inclusief verzendkosten). De positieve opbrengst gaat naar KiKa en de SAM (Stichting Apeldoornse Monumenten).