112

Grote brand bij s’Heerenloo vermoedelijk aangestoken

Foto: Luciano de Graaf

Foto: Luciano de Graaf

Foto: Luciano de Graaf

De grote brand die woedde in een nieuwbouwcomplex op het terrein van zorgaanbieder s’Heerenloo, is vermoedelijk aangestoken. De zorgaanbieder gaat aangifte doen van brandstichting. 

De brand werd rond 03.30 uur ontdekt door een voorbijganger. Deze zag rookontwikkeling uit het pand komen en belde de brandweer. Bij aankomst van de brandweer bleek de brand al in de spouwmuur te zitten. De brandweer schaalde op naar ‘middelbrand’ waarop er extra materieel ter plaatse kwam om de brand te bestrijden. Het bestrijden van de brand ging moeizaam. Mede omdat het complex nog niet voorzien was van een trap en ook een hoogwerker van de brandweer kon er lastig bij komen vanwege de vele bomen.

Toch hadden de brandweerlieden, zo leek het tenminste het vuur na ruim anderhalf uur onder controle. De brandweerlieden startte rond 05.00 uur met nabluswerkzaamheden. Rond 08.00 uur sloegen de vlammen echter weer uit het dak. Daarbij kwam ook een behoorlijke hoeveelheid zwarte rook vrij wat trok over de Zutphensestraat (N345). De meldkamer kreeg meerdere 112 meldingen van bezorgde voorbijgangers. Zij zagen namelijk de vlammen en zwarte rookontwikkeling maar door de begroeiing niet de aanwezige brandweerlieden. De veiligheidsregio riep op dat bellen naar het noodnummer niet meer hoefde. De brandweer was immers al op locatie aanwezig. Omdat kenbaar te maken plaatste de gemeente zogeheten tekstkarren langs de Zutphensestraat.

Omdat de brand lastig te bestrijden was en deze in de spouwmuren en vloeren zat van het nieuwbouwcomplex. Kon de brandweer niet anders dan een gedeelte van het pand te slopen. Er werd een kraan in gezet om de muren los te trekken. Zo konden de brandweerlieden de laatste brandhaarden bestrijden.

Omdat het een nieuwbouwcomplex betrof waarop nog geen elektra, water en gas op zat gaat zorgaanbieder s’Heerenloo uit van brandstichting. Nico Schipper woordvoerder van s’Heerenloo laat weten dat zij aangifte gaan doen van brandstichting bij de politie. Zij zullen dan verder onderzoek doen naar de oorzaak van de brand.

Het nieuwbouwcomplex zou onderdak moeten brengen aan cliënten. Dit zal voorlopig niet mogelijk zijn. Het pand is zwaar beschadigd geraakt en zal naar alle waarschijnlijkheid opnieuw moeten worden opgebouwd. S’Heerenloo is een zorgaanbieder voor mensen met een beperking. Zij begeleiden de mensen en hebben als doel de mensen te laten mee komen in de samenleving.

Rond 13.00 uur keerde de brandweerlieden retour richting de kazerne na een lange nacht.