Zorg

Breuk in een nieuwe heup

Foto:

Orthopedisch chirurg Paavo Freijzer is gespecialiseerd in onder meer schouder- en heupchirurgie

Het is de nachtmerrie van iedereen met een nieuwe totale heup: vallen en daarbij deze eerder geopereerde heup breken. Dat is natuurlijk ook buitengewoon vervelend, maar gelukkig kan dit heupimplantaat meestal weer vervangen worden. Afgelopen week werd mevrouw Van Beek (63) met de ambulance binnengebracht. Zij was van de stoep gevallen en was, ongelukkig genoeg, juist op haar nieuwe heup terechtgekomen. Door de klap is het nieuwe heupgewricht door het bovenbeen gebroken en is haar heup als het ware ingezakt.

Voor mij als orthopedisch chirurg is dat altijd een uitdagende operatie. In sommige gevallen was het nieuwe heupgewricht destijds met een soort cement vastgezet. Na een val op zo’n ‘gecementeerde’ heup, verbrokkelt dat cement en is het noodzakelijk al die cementbrokjes te verwijderen. Dat is een secuur en langdurig werkje. Naar aanleiding van de röntgenfoto wist ik dat er bij mevrouw Van Beek geen cement was gebruikt. Het nieuwe heupgewricht zat altijd klemvast in het bovenbeen. Door de klap is een breuk in het bovenbeen ontstaan.

Waar ik vooral naar kijk, is naar de afmeting en aard van de breuk op een CT-scan. Soms is deze spiraalvormig met meerdere aftakkingen. In de regel geldt: hoe complexer de breuk, hoe groter de hersteloperatie. Bijna altijd is er meer gebroken dan je op de röntgenfoto denkt te zien. Bij mevrouw Van Beek was de breuk gelukkig relatief kort.
De pen van een eerste nieuwe heup wordt in principe aan de bovenkant van het bovenbeen vastgezet. Na een dergelijke breuk moet je echter de nieuwe pen in het bovenbeen een stuk lager vastzetten en uit voorzorg plaats ik graag een spankabel om die plek. Daarmee voorkom je dat het bovenbeen splijt tijdens het plaatsen van de nieuwe pen. Meestal kies ik ook voor een smaller en langer onderste deel dan bij de eerste nieuwe heup. Het bovenbeen is op die plek immers ook smaller. Ook al is de scheur niet groot, toch plaats ik bij mevrouw Van Beek een spankabel. Dat geeft extra stevigheid en zekerheid. Ik gebruik bij haar een ‘twee componenten’ heupgewricht. Het smalle, onderste deel komt in het bovenbeen. Daarop plaats ik het bovenste deel van de nieuwe heup die precies in de heupkom past.

De revalidatie duurt langer dan bij de eerste nieuwe heup. Het is belangrijk dat de nieuwe heup niet mag zakken of draaien. Mevrouw Van Beek mag de komende drie tot zes maanden haar heup gedeeltelijk belasten. Ze verzekert me dat ze goed overweg kan met krukken en niets zal overhaasten. Zo lang mogelijk mobiel blijven staat voor haar op de eerste plaats.

Wegens privacyredenen is de naam gefingeerd. De orthopeden van het Gelre Orthopedisch Centrum schrijven op deze plek om de week een column. Info: www.gelreziekenhuizen.nl of www.gelresport.nl