Sport

Recreatief rolstoelbasketballen als wekelijks uitje

Rhedense Rollers is een rolstoelbasketbalvereniging, die in 2016 werd opgericht. Iedere donderdagavond trainen de leden van 19.00 tot 20.30 uur in sporthal de Dumpel te Velp. Het gezicht achter deze vereniging is Rinus Preuter. Hij deed al aan sport voordat hij gehandicapt raakte en wilde dit dan ook niet opgeven. Bij gebrek aan een rolstoelbasketbalvereniging in de buurt, besloot hij er zelf een op te richten.

Samen met zijn vrouw woont Rinus in het prachtige dorp Dieren. De oorspronkelijke Deventenaar vertelt aan tafel dat de vereniging jammer genoeg door de coronamaatregelen even stilligt. Toch blijft hij niet stilzitten. Rinus is druk bezig met de vereniging onder de aandacht te brengen en uit te breiden. “Maar voor ik op de zaken vooruit loop, gaan we eerst terug in de tijd. Op 26 februari 2016 werd de Rhedense Rollers bij notariële akte opgericht. De trainingen zouden plaatsvinden in sporthal de Dumpel in Velp, maar er was een groot probleem: de sporthal was niet rolstoelvriendelijk.” Rinus gaf dit aan bij de gemeente Rheden. Die toonde zich erg behulpzaam en besloot de trainingslocatie zodanig aan te passen dat de kleedkamers en het invalidentoilet geschikt zouden worden voor toegang met een (sport)rolstoel. Er werd voor een ton geïnvesteerd.

Lichamelijke beperking

De vereniging groeide uit tot 14 leden in de leeftijdscategorie 30 tot 63 jaar. Zij komen uit diverse hoeken: van Zevenaar tot Aalten en Nijmegen. Alle leden hebben een lichamelijke beperking, maar ook mensen zonder handicap of met een chronische blessure (denk aan knie- of enkelletsel) zijn welkom. Het is een gemengd gezelschap met dames en heren, die samen recreatief rolstoelbasketballen. “Onderling is het altijd heel gezellig”, vertelt Rinus. “De meesten wonen alleen en hebben weinig sociale contacten. Doordat ze naar de training komen, kunnen ze één keer per week even hun gedachten verzetten en opladen. Voor veel leden is het dan ook een uitje. Nu de trainingen stil liggen missen mensen die contacten wel. We bellen ze wel regelmatig op om even een praatje te maken.”

Uitbreiding

Zoals eerder vermeld is Rinus momenteel druk bezig om de vereniging onder de aandacht te brengen en zijn ideeën voor uitbreiding te realiseren. Zo staat er al een trainer voor een jeugdteam stand-by en wil hij een tweede team samenstellen voor de fanatiekelingen. “We kijken naar de mogelijkheden om mee te doen met de competitie, maar dat is erg duur. De meeste leden leven van een uitkering. Daarom houden we de contributiekosten ook laag. Voor 15 euro per maand trainen we iedere donderdagavond. Hier komt misschien in de toekomst de dinsdagavond bij.”

Er zijn diverse regelingen in gemeenten om voor een lagere prijs te sporten. In de gemeente Rheden is er een Gelrepas. “Vraag de mogelijkheden na bij de gemeente of vereniging. Vanuit de Wmo kan men ook een aanvraag doen voor een sportrolstoel. Wij helpen je daar graag mee”, zegt Rinus. Toch merkt hij dat de drempel voor veel mensen hoog is. “Toen ik aan het revalideren was in 2008, maakte ik kennis met alle sporten. Door de bezuinigingen is dat tegenwoordig niet meer. Mensen weten daardoor niet waar ze aan toe zijn. Wel merken we dat mensen die over de drempel stappen, gelijk óm zijn. Hoe dat komt? Als je komt kijken, ga je ook in een rolstoel. Je wordt begeleid door trainer Dirk van Embden. Hij leert je de fijne kneepjes.”

In bruikleen

Men kan de eerste vier keer gratis meetrainen met een sportrolstoel in bruikleen. “We hebben een opslagruimte waar we 30 rolstoelen in kwijt kunnen. Hierdoor hoef je ‘m niet iedere keer mee te nemen. Iedereen is welkom. Heb je geen ervaring? Dat is geen probleem.” Bel voor meer informatie naar 06-39213205, mail naar info@rhedenserollers.nl of bezoek de website www.rhedenserollers.nl.