Ondernemend

Zet je woning in de spotlight met een ‘groen’ energielabel

Wanneer je je woning in de verkoop doet, wil je hier natuurlijk wel zoveel mogelijk geld voor vangen. Het loont dan vaak ook om de woning nog even flink onder handen te nemen en goed op te knappen voordat je deze op de woningmarkt te koop aanbiedt. Er is immers altijd een groep mensen die op zoek is naar een woning waar weinig meer aan hoeft te gebeuren.

Ook kun je vaak met een paar aanpassingen het energielabel van je woning verbeteren. Hoe ‘groener’ het label, hoe gewilder de woning over het algemeen is. Energielabels zijn bovendien tegenwoordig verplicht bij de verkoop (maar ook de verhuur) van een woning. Tijd dus om je woning in de spotlight te zetten met een ‘groen’ energielabel!

Waarom is een energielabel verplicht?

De overheid heeft energielabels verplicht gesteld om meer transparantie in de woningmarkt te creëren. Maar ook om het nemen van energiebesparende maatregelen te stimuleren. Door het verplicht stellen van energielabels, weet je als kopende (of hurende) partij precies waar je aan toe bent en waar je je geld in stopt. Wanneer een woning energielabel D heeft, dan weet je dat de stookkosten bijvoorbeeld hoger zullen liggen dan bij een woning met energielabel A+. Wil je de stookkosten omlaag krijgen? Dan zul je bij een woning met energielabel D zelf nog de nodige energiebesparende maatregelen met bijbehorende investeringen moeten treffen.

Wat is het voordeel van een ‘groen’ energielabel?

Hoe beter het label, hoe beter de woning in de regel verkoopt. Voor de verkopende partij kan het dan ook lonen om met energiebesparende maatregelen het energielabel omhoog te krijgen. Een ‘groen’ energielabel kan de verkoop van een woning aanzienlijk versnellen. Onder de groene energielabels vallen de labels C, B en A, waaronder ook A+, A++, A+++ en A++++. Energielabel C is het laatste ‘groene’ energielabel, het bevindt zich nog net in deze klasse. Alles na C is namelijk geel (D), oranje (E) of rood (F en G).

Wat kan ik doen om mijn energielabel te verbeteren?

Je kunt zelf maatregelen treffen om het energielabel te verbeteren. Zo kun je bijvoorbeeld de isolatie van je woning verbeteren. Hierdoor gaat er minder warmte verloren. Indien je de isolatie op orde hebt, is een HR-combiketel of een warmtepomp een goede investering. Zo heeft een HR-combiketel een zeer hoog rendement van meer dan 100 procent. Alle energie wordt omgezet in warmte. Warmtepompen zijn nóg zuiniger, maar ook duurder in aanschaf. Wil je zelf energie opwekken? Denk dan eens aan zonnepanelen op het dak. Zo win je een deel van de verbruikte energie weer terug.

Waar moet ik zijn voor het aanvragen van een energielabel?

Wil je een energielabel voor je woning aanvragen? Bij Label-Up is het aanvragen van een geldig en accuraat energielabel zo gepiept! Je kunt hier zelfs een energielabel met spoed aanvragen, mocht je het label dringend nodig hebben. Verduurzamingsadvies nodig? De gecertificeerde adviseurs helpen je graag verder.