Stedendriehoek

Efteling aan de IJssel

Het vertrouwen van burgers in politiek, bestuur en ambtenarij heeft een dieptepunt bereikt. De landelijke overheid, die de kindertoeslagenaffaires en de aardbevingschade voor Groningers maar niet op weet te lossen. Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer stelt dat Nederland is vastgelopen door een fundamentele systeemcrisis: ‘De complexiteit van het overheidsbeleid is ‘een grote clusterfuck en de democratie is tanende’.

Hoe geef je daar antwoord op dicht bij huis? Hoe organiseer je de lokale bureaucratie en de overheid anders, eenvoudiger, met meer vertrouwen in burgers? Op donderdag 21 september verzorgt de PvdA Deventer daarover een discussie met als thema: Deventer als Efteling aan de IJssel. Een spannend en inspirerend driegesprek tussen drie mannen met een missie.

Welzijnsdirecteur John Beckers uit Breda legt uit hoe je de lokale samenleving anders kunt organiseren. “Een stad zou moeten functioneren voor haar burgers als een Efteling voor kinderen, waarbij alles vanzelf lijkt te gaan.” Niet met een overheid die vooral controleert en stuurt, maar met altijd eigen regie van haar burgers en met oog voor hun talent.

Hij gaat vanuit deze visie en ervaring in gesprek met Hans Spekman, oud-wethouder uit Utrecht, Kamerlid en voorzitter van de PvdA en tegenwoordig directeur van het Jeugdeducatiefonds, dat zich richt op arme kinderen en gezinnen. De andere gesprekspartner is Martin Kniest, Deventer ondernemer, van Matz Carwash en landelijk onder andere bekend van de Human televisieserie de Wasstraat. Als ondernemer constateerde hij dat mensen die moeilijk hun plek op de arbeidsmarkt vinden, om een radicaal andere benadering vragen.

De bijeenkomst vindt donderdag 21 september plaats in verbindingscentrum De Fontein Colmschate, Fonteinkruid 61, en start om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur). Deelname is gratis en openbaar toegankelijk voor iedereen.