Sport

Plezierig en gezond finishen in de Acht van Apeldoorn

APELDOORN – Twaalf hardlopers hebben gekozen voor een keerpunt in hun leven. Onder professionele begeleiding gaan zij trainen voor de acht-kilometerloop tijdens de Midwinter Marathon Apeldoorn.

Met plezier en gezond finishen in de Acht van Apeldoorn. Dat is de komende maanden de uitdaging van twaalf min of meer ongeoefende sporters in het Silvana Running Team én hun coach Dennis Licht (13-voudig Nederlands Kampioen). De acht-kilometerwedstrijd op 2 februari 2020 is onderdeel van de Midwinter Marathon Apeldoorn.

Vorig najaar was de aftrap van het eerste Silvana Running Team met ook twaalf lopers. Allen bereikten begin februari dit jaar de finish en mooier nog: zes van hen maken sindsdien deel uit van de Dennis Licht Running Academy. “Want het plezier in hardlopen stopt gelukkig niet bij de Midwinter Marathon”, aldus de enthousiaste coach. Uit de vele aanmeldingen voor het team voor de komende editie van het hardloopevenement heeft Licht wederom twaalf ‘discipelen’ uitgekozen. Het zijn: Marc Mossink, Elles Barreveld, Wilfried Buijs, Ron van de Steeg, Anja Ribberink, Lisa Rubino, Engelien Schut, Marloes van Brink, Kim Jeurlink, Leo Rouwenhorst, Rick Mesker en Celeste Volpe. Afgelopen maandag vond de kick-off bijeenkomst plaats, die bestond uit een aantal sportmedische testen die in samenwerking met een sportarts en enkele fysiotherapeuten werden uitgevoerd. “Met deze testen krijgen we een goed beeld van het huidige conditieniveau, de lenigheid, coördinatie, kracht- en looptechniek van de deelnemers”, licht Licht toe.

Hij gaat de twaalf uitverkoren beginners in veertien weken tijd klaarstomen voor de Acht van Apeldoorn. “Ze krijgen deskundige begeleiding, waarbij niet alleen de algemene conditie aan bod komt, maar ook gewerkt wordt aan het verbeteren van de persoonlijke leefstijl. Een hele reeks van partners maakt het mogelijk om gratis deel te nemen aan dit leefstijlprogramma. De hardlopers krijgen onder meer goede sportkleding en hardloopschoenen, sportmedische ondersteuning, maar ook begeleiding op het gebied van voeding, gezond leren bewegen, stress en ontspanning en natuurlijk training. Kampioen hoeven de deelnemers niet te worden, maar grote kans dat ze gaan afvallen, zich fitter gaan voelen, beter gaan slapen of zich veel beter leren ontspannen.”

Bij de start van het project bleek dat de twaalf hardlopers heel diverse doelen hebben. Licht: “Door samen de uitdaging aan te gaan is er veel meer mogelijk dan mensen zelf denken. Die kans grijpen ze met beide handen aan. Alle deelnemers zijn het zat om maar op de bank te blijven zitten. Het gaat een mooie reis worden, waarin plezier voorop staat. Daardoor ontstaat vanzelf passie en komt daarna wel de prestatie.”

Voor meer informatie: www.running2020.org

Hardlopen is meer dan rondjes rennen

Hardlopen, het lijkt zo’n makkelijke sport om te doen. Je trekt je hardloopschoenen aan, je stapt de drempel over en gaan met die banaan. Je kunt altijd en overal hardlopen. Omdat je gehele lichaam in beweging is, heb je in een relatief korte tijd een goede conditie opgebouwd. Ruim twee miljoen Nederlanders hebben dan ook deze sport ontdekt en trekken wekelijks de hardloopschoenen aan.

De realiteit is echter, dat één op de drie hardlopers geblesseerd raken aan de benen. Hardlopen is op veldvoetbal na, de meest impactvolle sport die je kunt beoefenen. De reden dat er zoveel mensen geblesseerd raken? Veel hardlopers bouwen te snel op, lopen te vaak te snel en bewegen te eenzijdig. Andere oorzaken die het blessurerisico vergroten zijn: onze motoriek is verslechterd en onze spierkracht is flink afgenomen. Dit komt doordat we minder in het dagelijks leven bewegen. We zitten te veel. En dat zijn niet alleen mijn eigen bevindingen, dat blijkt uit diverse onderzoeken. Je zou van mij als promotor en ambassadeur van de loopsport verwachten dat ik zou willen dat er meer mensen gaan hardlopen omdat het zoveel gezondheidsvoordelen kent. En ja, dat zou ik zeker graag willen, maar wel op een veelzijdige en verantwoorde manier. Om verantwoord te kunnen hardlopen, adviseer ik de hardlopers die ik begeleid méér te doen. Naast hardlopen is het belangrijk om je belastbaarheid te vergroten door het verbeteren van de spierkracht en rompstabiliteit, maar ook de lenigheid en coördinatie om de looptechniek te verbeteren. Het Silvana Running Team, dat ik de komende weken ga begeleiden richting de Midwinter Marathon in Apeldoorn, gaat dat allemaal meemaken.

Dennis Licht