Stedendriehoek

Compassievol zingen aan bed

De Bedside Singers zingen vrijwillig aan het bed van mensen in hun laatste levensfase. Dit jaar viert stichting Bedside Singers Nederland haar vijfjarig bestaan. In 2019 startte de stichting met één koor in Amsterdam. In vijf jaar tijd groeide het aantal Bedside Singerskoren explosief naar 43 koren, verspreid over het land. Ook in Zutphen is een Bedside Singerskoor actief.

De Bedside Singers Zutphen startten zo’n anderhalf jaar geleden na een oproep op Facebook. Al gauw vormde zich een hechte groep met tien leden, op dit moment het maximum. Er is een repertoire van passende, driestemmige liederen ingestudeerd om ruimte te bieden voor ontspanning, troost en bezinning. Het koor is geschoold in compassievol zingen aan bed. Ze zingen met maximaal vier mensen aan bed. Het koor kan op aanvraag komen zingen in hospices, verpleeghuizen, woon-zorglocaties of bij mensen thuis in Zutphen en omgeving.

Cocon van klank en aandacht

Meerdere koorleden kennen vanuit hun werk de heilzame werking die zingen kan hebben op kwetsbare mensen. Zo ook koorleider Willemien Rouwenhorst: “Als vrijwilliger in het hospice merkte ik al dat zingen rondom het bed een positief effect had. Toen de Bedside Singers Zutphen van start gingen wist ik: ‘Dít is wat ik zoek!’ We gingen aan de slag en hebben ons het repertoire eigen gemaakt. Tot nu toe krijgen we positieve reacties van de toegezongenen. Laatst zei iemand: ‘Jullie zachte liederen kwamen echt bij me binnen. Het voelde als een cocon van klank en aandacht, dank jullie wel!’ Dat was een prachtig compliment.”

Voor een aanvraag om te komen zingen aan bed, kan contact worden opgenomen met Nan Zandbelt van Bedside Singers Zutphen: nanzandbelt@gmail.com. Meer informatie over de Bedside Singers is te vinden op de website www.bedsidesingers.nl.