Ondernemend

Dit is hoe je onbetaalde facturen kunt verminderen

Ben je ondernemer en heb je last van debiteuren die hun facturen niet betalen? Dat is natuurlijk erg vervelend, maar helaas gebeurt het elke ondernemer wel eens. Dat betekent echter niet dat je het maar voor lief hoeft te nemen. Er zijn namelijk wel degelijk manieren om onbetaalde facturen te verminderen. In dit artikel bespreken we er een aantal.

Goede facturering en opvolging

Zorg ervoor dat je facturen altijd op tijd en nauwkeurig naar je klanten opstuurt. Dubbel check altijd of alle vereiste gegevens juist op de factuur staan.

Na het versturen van de factuur is het belangrijk om een efficiënt systeem te hebben dat onbetaalde facturen opvolgt. Je wilt niet zelf elke week hoeven checken of alle facturen betaald zijn en handmatig herinnering e-mails sturen wanneer dat niet het geval is. Gelukkig hoeft dit ook niet handmatig, hier bestaat namelijk handige software voor.

Als je je facturen opstelt met een online boekhoudprogramma, dan heeft dit programma vaak ook de optie om automatisch e-mails te sturen over onbetaalde facturen. Bij sommige programma’s moet je hier iets extra’s voor betalen, maar de kosten wegen in dit geval meestal niet op tegen de tijd die je er zelf aan kwijt zou zijn.

Kortere betalingstermijn

Als je voor al je facturen een lange betalingstermijn hanteert, dan wil het eerder gebeuren dat je klanten vergeten om je facturen te betalen. Mocht een klant geen tip top administratie hebben, dan kunnen facturen met een lange betalingstermijn soms vergeten worden.

Hanteer je momenteel een betalingstermijn van bijvoorbeeld 60 dagen, dan kan het een idee zijn om deze te verkorten naar 14 dagen. Mochten je klanten deze alsnog vergeten te betalen, dan moet je hier natuurlijk achteraan gaan en betalingsherinneringen versturen. Het is echter logisch dat je uiteindelijk sneller je geld ontvangt als je facturen met een betalingstermijn van 14 dagen verstuurt, dan wanneer je facturen met een betalingstermijn van 60 dagen verstuurt.

Factoring

De derde manier om onbetaalde facturen te verminderen, is door gebruik te maken van factoring. Factoring is officieel een financieringsvorm waarbij je financiering krijgt op basis van je verstuurde facturen. In de praktijk houdt het in dat je een verstuurde factuur “verkoopt” aan een factormaatschappij, welke jou vervolgens een groot deel van het factuurbedrag direct uitbetaalt. Gemiddeld houdt de factormaatschappij een paar procent van het factuurbedrag in, dat zijn de kosten van deze dienstverlening.

Factoring voor MKB’ers is vooral handig om onbetaalde facturen te verminderen, omdat jij sowieso altijd je geld krijgt voor alle facturen die je verstuurt (vaak al binnen 24 uur). Mocht een factuur uiteindelijk niet betaald worden door jouw klant aan de factormaatschappij, dan heb jij hier geen last meer van. De factormaatschappij ontfermt zich dan over het sturen van de betalingsherinneringen en de verdere vervolgstappen.