Stedendriehoek

De Veluwsche stoomtweer over de Koningslijn

APELDOORN – De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) staat weer klaar om bezoekers een onvergetelijke dag te bezorgen. In de komende maanden rijden de statige stoomlocomotieven met een sleep aan historische rijtuigen over de prachtige Veluwe. Elke dag, behalve zaterdag, brengen de stoker en de machinist hun machtige machines onder stoom voor een unieke en nostalgische belevenis. Zodra de stationschef de overwegbomen heeft gesloten en de hoofdconducteur het vertreksein geeft, komt met veel gesis de trein op gang. Tijdens de rit door het afwisselende landschap waant de reiziger zich terug in de tijd.

Veluwe-IJssel-Boemel

Ook deze zomer biedt de VSM een dagvullend arrangement: de Veluwe IJssel Boemel. Deze schitterende dagtocht combineert de stoomtreinrit over de Koningslijn met een vaartocht per luxe salonboot over de kronkelende IJssel naar de historische Hanzestad Zutphen. Als beginpunt en eindpunt kan gekozen worden voor Zutphen, Apeldoorn of Beekbergen. De Veluwe-IJssel-Boemel vaart iedere dinsdag, woensdag en donderdag van 11 juli tot en met 24 augustus. De rijdagen en vertrektijden vindt men op www.stoomtrein.org onder arrangement Veluwe IJssel Boemel.

 

Het stoomdepot verkennen

Tijdens de treinreis op zondag, maandag en vrijdag is een extra lange stop opgenomen op station Beekbergen en heeft men de gelegenheid om het historisch stoomdepot te bekijken. Daar maakt de reiziger van dichtbij mee hoe het er aan toe ging in het stoomtijdperk. Nadat de trein is gestopt bij het originele stationnetje uit 1886, wordt de machtige stoomlocomotief losgekoppeld van de trein. Vervolgens rijdt deze het stoomdepot in om kolen te laden en water te nemen. Op de draaischijf kan de locomotief gedraaid worden, om daarna de reis te hervatten. In het stoomdepot vindt men een uitgebreide verzameling historische stoom- en  diesellocomotieven die uniek is in Europa. Neem ook een kijkje in het stationsgebouw met souvenirshop en restauratie voor een versnapering. De depotstop van 45 minuten is opgenomen in de dienstregeling van zondag, maandag en vrijdag van 9 juli tot en met 27 augustus. De rijdagen en vertrektijden vindt men op www.stoomtrein.org als de groene dienstregeling.

 

De kaartjes voor alle uitstapjes zijn te koop in het station Beekbergen, op de trein bij de conducteur, aan boord van de salonboot en op de website www.stoomtrein.org

 

Lunchen in een stoomtrein

Elke zondag tot en met 22 oktober kan men boeken voor een lunch in een historisch luxe restauratierijtuig uit 1927. Terwijl de reizigers van het voorbijtrekkende Veluwse landschap genieten, wordt voor hen een overheerlijke lunch geserveerd. Plaatsen voor de zondagse lunch kunnen gereserveerd worden op www.stoomtrein.org. Het in stijl geklede personeel van de VSM staat klaar om jong en oud en onvergetelijk dagje uit te bezorgen.