Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Deventer

Laat geen geld liggen: bereken uw recht

Heeft u hoge uitgaven die u niet kunt betalen? Weet u of u recht heeft op financiële ondersteuning? De gemeente heeft verschillende regelingen die u kunt gebruiken. Ze zijn er niet alleen voor mensen met een uitkering. Ook als u werkt – in loondienst óf als zelfstandige – kunt u er recht op hebben.

Bekijk waar u recht op hebt
Wilt u weten of u gebruik kunt maken van regelingen van de gemeente, voor uzelf of voor uw gezin? Dit kan met BerekenUwRecht Deventer. Kijk op www.deventer.nl/berekenuwrecht.

Wat is Bereken Uw Recht?
Met BerekenUwRecht kunt u nagaan voor welke toeslagen en regelingen u in aanmerking komt en waar u die kunt aanvragen. Als u alle gegevens bij de hand hebt, kost dit u 5-10 minuten. U blijft anoniem.

Geldfitspreekuur
Wilt u BerekenUwRecht samen invullen, of ondersteuning bij het aanvragen van een regeling? Kom dan naar een van de Geldfitspreekuren. Kijk op www.geldfitdeventer.nl.


 

Kom naar de Blij(f) mobieldagen!

Gezond en vitaal oud worden. Dat willen we graag allemaal. Wilt u meer weten over blijven bewegen, een gezonde leefstijl en langer zelfstandig blijven wonen? Kom naar één van de Blij(f) mobieldagen bij u in de buurt.

Wat kunt u verwachten?

  • Valrisico-scan door Onbezorgd Mobiel Deventer
  • Fittest door Fysio Axis (graag vooraf aanmelden)
  • Speeddate met de beweegmakelaar van het Sportbedrijf
  • Gezonde voeding door een diëtiste
  • Technologie voor thuis door Solis
  • Mobiliteit en langer zelfstandig thuis wonen door Medipoint
  • Diverse beweeg- en ontmoetingsactiviteiten in de buurt
  • Mantelzorgondersteuning door Carinova
  • Rolstoelauto VERA

Waar en wanneer?
Tussen 10.00 en 14.00 bent u welkom op:

  • Woensdag 15 mei 2024, in Keizerslanden (Koningskerk – tegenover Ludgerus).
  • Maandag 27 mei 2024, in Bathmen (Cultuurhuus Braakhekke).
  • Donderdag 13 juni 2024, in Colmschate/Vijfhoek (Verbindingscentrum Andriessenplein).

Kijk voor meer informatie en aanmelden voor de fittest op www.deventer.nl/blijfmobiel. U kunt de gemeente ook bellen via 0570-695399.


 

Eervolle vermelding Nick Janicki in Gulden Boek

De 100-jarig Nick Janicki uit Canada, de laatst nog in leven zijnde bevrijder van Deventer, krijgt een eervolle vermelding in het Gulden Boek van Deventer.

Daarbij ontvangt hij ook een zilveren erepenning, voorzien van het wapen van Deventer.

Het is de gemeenteraad die besluit om een burger, bedrijf of instelling te vermelden in het Gulden Boek. Dit gaat samen met het toekennen van een erepenning. Het Gulden Boek van Deventer bestaat sinds 1945.

T.G. Gibson

De eerste die in het Gulden Boek werd ingeschreven was Thomas Graeme Gibson (1908-1986), de Canadese legerofficier onder wiens leiding Deventer werd bevrijd. De T.G. Gibsonstraat is naar hem vernoemd.

80 jaar vrij Deventer

“Volgend jaar vieren we 80 jaar vrijheid”, licht burgemeester Ron König toe. “In de aanloop naar dat jubileumjaar, staat de vermelding van Nick Janicki in het Gulden Boek ook symbool voor de waardering en erkentelijkheid van de Deventer gemeenschap voor álle bevrijders. De pagina’s van T.G. Gibson en Nick Janicki markeren in het Gulden Boek de ontwikkeling van 80 jaar vrij Deventer.”

Bevrijding

Op 10 april 1945 werd Deventer bevrijd door eenheden van de 7e Canadese infanteriebrigade. Nick Janicki maakte onderdeel uit van het Canadian Scottish Regiment, dat verantwoordelijk was voor de bevrijding van het centrum van Deventer. Op en rond de bevrijding van Deventer kwamen 9 leden van het regiment om het leven en 35 leden raakten bij schermutselingen gewond.

Deventer bruid

De band tussen Deventer en Nick Janicki kreeg in 2002 een nog diepere, persoonlijke lading. Hij trouwde dat jaar met Derthie (‘Dorothy’) Wolthuis, die hij tijdens de bevrijding in Deventer had leren kennen.

100e verjaardag

Janicki was vorig jaar nog in Deventer aanwezig op de plechtigheden op 4 en 5 mei. In september vorig jaar vierde hij zijn 100e verjaardag thuis in Canada, waarbij honderden felicitaties, kaarten en brieven uit Deventer hem bereikten.

De familie van Janicki heeft laten weten dat hij dit jaar niet naar Nederland is gekomen, omdat hij alles op alles zet om volgend jaar de 80e Bevrijdingsdag in Deventer mee te vieren.


 

Quin is blij met zijn vrijwilligerswerk bij Rechtop

Natuurlijk: veel Deventenaren kennen Rechtop van de korting die je kunt krijgen op een cursus, sport of abonnement als je met een betaalde baan of uitkering moeilijk kunt rondkomen. Maar bij Rechtop kun je veel méér, benadrukt. Zelf haalt hij als vrijwilliger veel voldoening uit zijn werk in de moestuin en de keuken en maakt daarmee andere Deventenaren blij.

Quin kampt al sinds zijn jeugd met gezondheidsproblemen vertelt hij heel open. Met een jobcoach onderzoekt hij nu in welke passende baan hij zijn talent in de toekomst goed kan inzetten. Dankzij goede hulp lukt het hem steeds beter om te leren leven met zijn klachten. Ook vindt hij zijn weg als mantelzorger voor zijn ouders. “Ik werk bij een supermarkt en ben op andere dagen eigenlijk altijd als vrijwilliger bij Rechtop te vinden.”

Hobby-kok

In het gebouw van Rechtop aan de Ceintuurbaan is nét een nieuwe keuken gekomen. Die was welkom, want elke week kookt Quin met een groepje mede-vrijwilligers een gezonde maaltijd voor gemiddeld vijfentwintig tafelgasten. Wie zin heeft om gezellig mee te eten kan zich inschrijven voor deze wekelijkse activiteit Deventer aan Tafel.

Elke donderdag gaan Quin en de andere koks eerst samen boodschappen doen en zetten vervolgens een warme lunch op tafel. “Koken is wel mijn passie”, vertelt Quin enthousiast. “Het is niet alleen leuk om te koken. Echt heel mooi om te zien hoe mensen genieten van wat wij klaarmaken. Het mooiste compliment is natuurlijk dat onze gasten graag terugkomen.”

In de maaltijden proberen Quin en zijn mede-chefs ook groenten en fruit uit de moestuin van Rechtop te verwerken. “Ik had eigenlijk geen groene vingers, maar werk wel twee middagen per week mee in de moestuin. Je bent lekker buiten en het is gezellig.”

Vrijwilligers doen alles zelf

Quin doet ook mee met de wandelgroep, die voortkwam uit een leefstijlproject van Rechtop. In tien weken tijd maakten deelnemers toen kennis met gezonde voeding en beweging. Zij trainden voor een 10-kilometerlange wandeling of meedoen met de IJsselloop. Ook Quin liep dit jaar mee.

Zo ontstaan nieuwe activiteiten altijd op vraag van vrijwilligers zelf. Met ondersteuning van de coördinatoren van Rechtop doen zij alles zelf. Zo geven vrijwilligers taal- en computerles, zijn creatief bezig in het atelier of steken de handen uit de mouwen in een tuin bij klanten of in de werkplaats. Alles draait om mensen samenbrengen en laten meedoen. Iedereen in Deventer is welkom, al is het maar voor een gezellige kop koffie.

Weer meer ondernemen

Actief meedoen en onder de mensen zijn: dat deed en doet Quin goed. Doordat er rekening wordt gehouden met zijn belastbaarheid voelt hij zich relaxt en durft veel meer te ondernemen. “Hier bezig zijn heeft mijn vlam gewoon weer aangewakkerd”, zegt hij. “Heel fijn, ik word er blij van!”

Nieuwe uitdagingen zijn er ook. Zo zijn er op 13 mei en 3 juni ook twee kook-clinics in de nieuwe keuken van Rechtop. En op 25 mei kan iedereen die wil meedoen met Deventer aan Tafel. Nodig gasten uit voor een ontbijt, lunch, diner, borrel of kop koffie. Dat kan thuis, maar ook in het park, bij een buurthuis, bedrijf of verzorgingshuis.

De uitnodigingen zijn in elk geval al geregeld: wie zich aanmeldt, krijgt een leuke goodiebag met uitnodigingskaarten om te versturen naar de gasten. Check de website rechtop.nu/deventer-aan-tafel.


 

Stadsspeld voor Karst Vaartjes

Karst Vaartjes heeft zaterdag 4 mei de Deventer Stadsspeld ontvangen van burgemeester Ron König.

Hij is ruim 15 jaar secretaris geweest van het 4 mei comité Deventer, maar neemt nu afscheid van zijn functie. Als secretaris is hij medeverantwoordelijk geweest voor een goede en waardige invulling van de jaarlijkse 4 mei herdenking op het Grote Kerkhof in Deventer.

Daarnaast heeft hij jarenlang het Twentol monument ‘geadopteerd’ door daar jaarlijks een herdenking op 10 april te organiseren. Ook heeft hij hier een programma vormgegeven, dat op 4 mei vooraf gaat aan de centrale herdenking op het Grote Kerkhof.

Ruggengraat van het comité

Karst Vaartjes is volgens het comité de ruggengraat van het comité geweest. De organisatie heeft zich de afgelopen 10 jaar verder doorontwikkeld: in samenstelling en reikwijdte in Deventer. Maar ook in de ontwikkeling van een mooi en impactvolle herdenking, waar de laatste jaren duizenden inwoners van de stad en dorpen aan deelnemen.