Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Apeldoorn

Sport centraal tijdens TeamNL Sport Experience in Ordenbos

Op 9 mei opende Apeldoorn met trots het TeamNL Sport Experience (TNLSE). Het is een evenement met sportieve activiteiten in aanloop naar het EK Beachvolleybal in augustus.

De experience wordt dit jaar gekoppeld aan topsportevenementen in zeven Nederlandse steden. De primeur was voor Apeldoorn, waar het van 9 tot en met 12 mei samenviel met het Zeepkistenrace Festival. Er waren gratis sportieve activiteiten voor alle leeftijden. Op 14 juli keert de TNLSE terug naar het Marktplein.


Apeldoorn speelstad voor het EK Beachvolleybal 2024

De TNLSE is een aanloop naar het EK Beachvolleybal in Nederland. Apeldoorn is één van de speelsteden van dit toernooi. Het Europees Kampioenschap is van dinsdag 13 tot en met zondag 18 augustus. De wedstrijden in Apeldoorn worden gespeeld op het Marktplein. Voor meer informatie over het programma en tickets voor het EK Beachvolleybal, bezoek de website www.volleybal.nl.

Foto: Rob Voss


 

Autoverhuur Bultman mag zich Hofleverancier noemen

Het Apeldoornse familiebedrijf Autoverhuur Bultman heeft op 13 mei uit handen van burgemeester Ton Heerts het predicaat Hofleverancier gekregen. Het bedrijf is opgericht in 1923 en heeft ook filialen in Deventer, Zwolle, Harderwijk en Emmeloord.

Jan Bultman is de grondlegger van de firma. Hij was pas twaalf jaar toen hij zich in 1923 inschreef bij de Kamer van Koophandel. Hij begon met de verkoop van haring op de markt. Toen de zaken goed gingen, schafte hij een paard met wagen aan en later ook een auto.

Na de oorlog breidde hij zijn zaak uit met de handel in auto’s en kwamen ook zijn zoons in het bedrijf. Zo werd handelsonderneming Bultman ‘Autobedrijf Bultman’. In de loop van de jaren kwam er verhuur van bedrijfswagens en personenauto’s bij, een eigen garage en een wasstraat voor trucks.

Inmiddels is de derde generatie Bultman in het bedrijf actief.

Predicaat Hofleverancier
Het predicaat Hofleverancier is een blijk van koninklijke waardering voor het Nederlandse MKB. Om het predicaat te verdienen, moet een bedrijf over een onberispelijke reputatie beschikken, een sterke binding met de regio hebben, een zelfstandig bedrijf zijn en minstens honderd jaar bestaan.


 

Broedseizoen: geef jonge vogels een kans!

De lente is begonnen en daarmee ook het broedseizoen van de vogels. Broedende vogels en hun kuikens zijn extra kwetsbaar. Wist u dat u kunt helpen om ze te beschermen?

Jaarlijks zorgen katten voor miljoenen dode vogels. Katteneigenaren kunnen vogels helpen door hun katten in deze periode tot en met 15 juli ’s nachts binnen te houden. Zo kunnen ze vogels in gemeentelijk groen niet aanvallen of verstoren. Nog beter is om katten helemaal niet buiten de eigen tuin te laten.

Heeft u een hond? Houd deze dan aangelijnd waar dat verplicht is. Ook in losloopgebieden kunnen broedvogels voorkomen, zoals in struiken en langs slootkanten. Houd daar in elk geval de hond dichtbij u.

Als u een tuin heeft, kunt u zorgen voor een veilige plaats. Met dichte struiken waarin vogels kunnen schuilen, en een plekje waar ze kunnen eten. Pas wel op met het snoeien van struiken en het maaien van gras. Vogels maken hier graag een nest. Snoeien kunt u dus het beste doen in het najaar. Meer tips voor een vogelvriendelijke tuin vind u op de website van de Vogelbescherming.

Kijkje nemen?

Wilt u eens een kijkje nemen in het nest van broedende vogels? De Vogelbescherming heeft tientallen webcams geplaatst bij nesten van verschillende vogels. De beelden hiervan kunt u live bekijken op de website www.vogelbescherming.nl/beleefdelente.


 

Tentoonstelling “Schilderen Voor Vrijheid” in het Stadhuis

Van 14 mei tot 10 juni 2024 is in het Stadhuis een gezamenlijk project van schilderend Apeldoorn te zien. Deze tentoonstelling wordt gevormd door het werk van de groep “Schilderen vanuit Jezelf”. Deze groep bestaat uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij worden hierbij geholpen door ongeveer 12 kunstenaars uit Apeldoorn die ieder één kunstwerk maken.

De afgelopen weken is in Theehuis Westenenkerpark gewerkt aan de schilderijen. Alle deelnemers hebben zich de vraag gesteld: “Wat betekent vrijheid voor mij?”. Ze hebben geprobeerd dit vorm te geven op het doek. Dit heeft een geleid tot een kleurrijke tentoonstelling met als belangrijk onderwerp: Vrijheid door diversiteit en inclusie.

De tentoonstelling is tijdens openingstijden te bewonderen op de eerste verdieping van het Stadhuis.


 

Langste Platenmarkt op 20 mei

Op maandag 20 mei wordt de binnenstad van Apeldoorn omgetoverd tot een paradijs voor muziekliefhebbers. Dan strijkt de vierde editie van de Langste Platenmarkt neer in het centrum. Tientallen kramen bieden een divers aanbod aan muziekgenres, zeldzame vondsten en klassieke favorieten. Hierdoor valt er voor iedere muziekliefhebber iets te ontdekken. De markt strekt zich uit van het Leienplein tot aan het historische Raadhuisplein. Er worden niet alleen platen aangeboden, maar bezoekers kunnen ook genieten van live muziek. Een hapje en een drankje mogen natuurlijk niet ontbreken. Lokale winkels en horecagelegenheden zijn die dag speciaal geopend. De vierde editie van de Langste Platenmarkt belooft een bruisend evenement te worden. Mis het niet!


 

Verkeer op A1 tijdelijk over parallelbaan op knooppunt Beekbergen

Er zijn werkzaamheden op de A1, bij knooppunt Beekbergen. Verkeer in de richting van Apeldoorn wordt via de parallelbaan geleid. Dit duurt van woensdag 22 mei tot zondag 1 december. In de richting van Deventer wordt het verkeer van 3 juni tot zondag 10 november over de parallelbaan geleid en over één rijstrook op de hoofdrijbaan.

Meer informatie?

Goed voorbereid de weg op gaan? Via de app ‘Rijkswaterstaat Actueel’ kunt u actuele verkeersinformatie bekijken. Voor meer informatie kunt u ook terecht op de websites www.rijkswaterstaatverkeersinformatie.nl of op vanAnaarBeter.nl. Achtergrondinformatie over dit project zijn na te lezen op www.A1Oost.nl.


 

Langer veilig thuis wonen met slimme sensoren

Zelfstandig wonende zeventigplussers in gemeente Apeldoorn kunnen meedoen met het project ‘Leefsamen’. Het project is gericht op veilig zelfstandig wonen.

Deelnemers aan het project krijgen in hun woning slimme sensoren, zoals rookmelders en deurcontacten. Zo nodig krijgen zij ook een alarmknop.

De sensoren gaan af als er bijvoorbeeld een brandalarm is, of bij de registratie van een val. Er gaat dan een alarm naar de telefoon van de naasten van de inwoner. Zij kunnen dan hulp bieden. Bij geen reactie krijgt de servicecentrale een oproep.

Leefsamen voert bij alle deelnemers een woonscan uit. De deelnemers ontvangen op basis van de scan advies over de veiligheid van de woning. Hierna installeert een medewerker van Leefsamen de sensoren en volgt de uitleg over het systeem.

250 plekken

Vorig jaar hebben al Apeldoorners meegedaan. In de nieuwe ronde zijn er 250 plekken beschikbaar. Daarom ontvangen inwoners van 70 jaar en ouder een brief van de gemeente. Hierin staat meer informatie over het project en het aanmelden hiervoor.

Meer informatie

Meer informatie leest u op de website www.leefsamen.nl/apeldoorn.