Stedendriehoek

Beleef de Boekenweek in CODA

APELDOORN – De Boekenweek heeft dit jaar plaats van zaterdag 25 maart tot en met zondag 2 april en uiteraard besteedt CODA hier uitgebreid aandacht aan. Met natuurlijk de mooiste boeken rond het thema Verboden Vruchten, maar ook met boeiende bijdragen door auteurs Geert Mak en Bregje Bleeker op respectievelijk dinsdag 28 en woensdag 29 maart.

Geert Mak vertelt op 28 maart in CODA Auditorium over zijn nieuwste boek ‘De levens van Jan Six’, het verhaal van een invloedrijke familie en de stad. Geert Mak is onder meer bekend van Hoe God verdween uit Jorwerd (1996), Het Stadspaleis (1997), De Eeuw van Mijn Vader (1999) en In Europa (2004). Met De levens van Jan Six vertelt hij het verhaal van een Amsterdamse elitefamilie door vier eeuwen heen. Het is tegelijk het verhaal van de stad en de tijdgeest, van ambities en beperkingen, van grandeur en de eeuwige angst voor de neergang. Uitgangspunt voor dit boek vormde het kladblok dat in het rijke familiearchief bewaard is gebleven en dat duizenden aantekeningen, variërend van recepten, anekdotes en godsdienstige beschouwingen tot zeldzaam schunnige grappen, bevat. De levens van Jan Six geeft inzicht in wat er werkelijk omging in het hoofd van deze 17e-eeuwse patriciër en kunstverzamelaar in Amsterdam die iedereen kende – van Vondel tot Spinoza.
Voorafgaand aan deze lezing waarin Amsterdamse geschiedenis centraal staat, kan men kennismaken met de Apeldoornse geschiedenis: van 19.00 tot 19.30 uur heeft een begeleide rondleiding plaats langs de historische paviljoens op de eerste verdieping in CODA Centrale Bibliotheek. Wie ook meer over deze geschiedenis wil weten, kan zich voor maandag 27 maart opgeven via e-mail: aanmeldingen@coda-apeldoorn.nl onder vermelding van ‘Rondleiding paviljoens’. Vergeet niet naam, telefoonnummer en aantal personen door te geven. Deelname is gratis en verzamelen bij de balie in CODA Museum op 28 maart om 19.00 uur.
Carin Reinders (directeur-bestuurder van CODA) gaat op 29 maart met Bregje Bleeker in gesprek over haar nieuwste roman Eva. Het betreft de tweede roman van Bregje Bleeker (1970) en in dit op waarheid gebaseerde boek vertelt ze het verhaal van haar moeder, bij wie al op jonge leeftijd dementie werd geconstateerd. Het is een verhaal over onmacht en aftakeling, maar vooral óók een verhaal over liefde. Een verhaal over de wereld achter de dementie, over veranderende karakters en relaties en daardoor nieuwe perspectieven in tijden van dementie. Het is een verhaal over hoe je toch ook mooie en heel intieme momenten met elkaar kunt beleven.
Kaarten voor zowel de lezing van Geert Mak als het interview van Carin Reinders met Bregje Bleeker zijn te koop bij CODA Centrale Bibliotheek, CODA de Maten, CODA dok Zuid, CODA Museum en bij Nawijn & Polak in Apeldoorn. CODA-leden kunnen tijdens de Boekenweek – zolang de voorraad strekt – een Boekenweektas en het Boekenweekmagazine bij een van de CODA-vestigingen afhalen.