112

OM over doodgestoken vrouw in Apeldoorn: ‘Dit is eerwraak’

Aanklagers zijn van mening dat de 35-jarige Peshan A., die op 5 september dit jaar zijn 28-jarige zus in Apeldoorn zou hebben vermoord, uit eerwraak. Dat hebben de aanklagers dinsdag gezegd tijdens een eerste voorlopige zitting in de rechtbank in Zutphen. De advocaat van de verdachte vindt deze conclusie ‘voorbarig’.
Aanklagers zeiden dat de vrouw op klaarlichte dag met haar driejarige dochter langs de Casper Fagelstraat liep toen ze van achteren werd aangevallen en stierf aan tientallen steekwonden in haar bovenlichaam, nek en hoofd. Haar kind bleef ongedeerd.

Eén van de twee aanklagers zei: “Wat een gruwelijke eenmansdaad leek, bleek al snel een vooraf geplande en veelbesproken geval van eerwraak.” De advocaat heeft dit betwist. “Het onderzoek loopt nog, maar dit is een van de zaken die nog onderzocht moet worden. Eerwraak is heel complex.” Momenteel is deze kwestie al verbannen naar de marges van de cultuur. ”

psychiatrisch onderzoek

De aanklager citeerde vervolgens de verklaring van de heer A. dat hij “zojuist zijn zus had gedood, en dat hij dat moest doen uit traditie”. ‘Ze zou moeten sterven omdat ze de culturele normen niet gehoorzaamde’, zei de functionaris.
A. Ik kon het bekijken via een videoverbinding. Hij zei dat hij niet wilde deelnemen aan een psychiatrisch onderzoek. “Wat voor nut zal dit voor mij hebben?” vroeg hij zich af. ‘Alles wat ik de politie vertelde, was verzonnen.’ Maar hij zei dat hij tijdens de volgende rechtszitting meer details zou geven.
volgende vergadering

Naast hem zijn nog drie andere personen aangehouden: het slachtoffer, nog een broer van de verdachte, en twee neven uit Duitsland, die op 22 januari voor de rechter verschijnen. Eén van hen was tevens de ex-man van het slachtoffer. Hij is onlangs uitgeleverd aan Nederland en de ander zal naar verwachting op 22 december aan Nederland worden uitgeleverd.

De volgende voorbereidende hoorzitting zal plaatsvinden op 4 maart.