Entertainment

Focus op de talen en dialecten

DEVENTER – Deventer is een kleurrijke stad. Er wonen maar liefst 120 nationaliteiten en er worden 180 talen gesproken. In Deventer en, breder gezien, de provincie Overijssel worden ook verschillende streektalen en dialecten gesproken.

Elk jaar wordt door UNESCO in februari aandacht geschonken aan moedertalen, waarbij ook bedreigde talen, dialecten en streektalen in beeld zijn. Deventer organisaties verzorgen van woensdag 1 tot en met zondag 5 februari TAALBAAK. Hierbij onderschrijven ze de UNESCO-doelstelling: ‘Door de moedertaal en dialecten in ere te houden, blijft de taalkundige en culturele traditie en diversiteit bestaan en wordt men zich meer bewust van de verschillen tussen diverse mensengroepen. Dit leidt tot meer begrip’.

TAALBAAK wordt georganiseerd door De Perifeer en het CDS (Centrum voor Diversiteit en Samenleving), in samenwerking met MIMIK, Burgerweeshuis, Bibliotheek Deventer, COA, Wereldlokaal en Etty Hillesum Centrum. Het programma vindt dan ook op diverse locaties plaats.

Meerwaarde van meertaligheid

Op woensdag 1 februari is er in de bibliotheek een lezing over de meerwaarde van meertaligheid door streektaalspecialist Albert Bartelds, wordt de documentaire ‘Lage tonen, brede groeven’ vertoond over Arnold de Boer (ZEA), met inleiding/nagesprek door regisseur Chris Frieswijk en zijn er Twentse liedjes op basis van teksten van Willem Wilmink door Hanneke Evink. Op donderdag 2 februari is er in het Etty Hillesum Centrum een lezing over Sefardische joden, hun taal en hun muziek, verzorgd door Daniel van Mourik. Op vrijdag 3 februari draait in MIMIK de film Sibel, over een jonge vrouw die niet kan praten maar communiceert met de voorouderlijke fluittaal. Op zaterdag 4 februari is er een workshop door zanger Anass Habib in het Etty Hillesum Centrum en een concert met Sefardische muziek in een nieuw jasje door het La Rosa Ensemble, bestaande uit Anass Habib (zang, percussie), Göksel Yilmaz (gitaar, oud, zang) en Benoît Rey (accordeon), in MIMIK. Op zondag 5 februari vindt in het Burgerweeshuis een concert plaats van de wereldberoemde Koerdische volkszangers Brader Mûsikî en Rubar Şîno en een Friestalig concert van ZEA.

Meer informatie over het programma en locaties vindt men op taalbaak.perifeer.org