Stedendriehoek

Het Grootste Wielerkennisfestival in Deventer

DEVENTER – Benieuwd hoe Mathieu van der Poel traint? Of hoe zijn eeuwige concurrent Wout van Aert dat voorheen deed? Hoe Team Visma-Lease a Bike de beste van de wereld werd en wat jij daarvan kunt leren? Of welke voedingstips echt nuttig zijn voor jou als recreatieve wielrenner en wat naar het rijk der fabelen kan?

Daar kom je op zaterdag 15 juni van 13.00 tot 20.00 uur allemaal achter in Deventer op het festivalterrein in en rond de Gasfabriek. Daar organiseren de mensen achter Het Grootste Kennisfestival samen met sportschrijver Menno Haanstra een heel nieuw initiatief: Het Grootste Wielerkennisfestival (van Nederland). Meer dan vijftien lezingen, workshops en sessies.

Vijftien sessies

Bij dit festival kun je als wielerliefhebber alleen of samen met je fietsvrienden op zaterdagmiddag lekker rondzwerven over een festivalterrein met meerdere podia. Je stelt je eigen programma samen. Zo komt Kristof de Kegel, Head of Performance van de ploeg van Mathieu van der Poel, die voorheen ook Wout van Aert trainde, twee lezingen geven, is zesvoudig Tour de France-etappewinnaar en voormalig geletruidrager Jelle Nijdam aanwezig, vertelt bestseller auteur Bert Wagendorp over de kracht van verhalen en vertelt schrijver Nando Boers over zijn boek Het Plan, dat hij schreef over de successen van Team Visma-Lease a Bike, Je hoort er over zadels en wielen, neemt een kijkje op de inspiratiemarkt of geniet van lekkere muziek en eten en drinken. Wat eet een profwielrenner tijdens een dag in de Tour de France? Lieke Dommerholt geeft je een kijkje in haar werkzaamheden als sportdiëtist bij Team dsm-firmenich PostNL en krijg praktische tips voor thuis. In totaal staan er al vijftien sessies op het programma. Met natuurlijk ook de laatste fietsen, de nieuwste gadgets en kleding, foodtrucks, muziek en als afsluiter een mega-wielerpubquiz, verzorgd door wielerplatform Het is Koers.

“We begonnen de kennisfestivals in 2016 om onze hobby, het bezoeken van muziekfestivals, en ons werk, het organiseren van congressen en bijeenkomsten, te combineren. Nu gaan we nog een stap verder”, lacht organisator Rudie Jansman, “en brengen we onze andere hobby, fietsen, in. Het idee ontstond met dank aan Jasper Stavenga, toen we voor een drankje op weg waren naar fietswinkel De Meet in Deventer. En nu is het werkelijkheid: een kennisfestival voor mensen die graag fietsen; die al heel lang weten dat het hun hobby is en blijft maar het wel leuk vinden om eens te horen hoe het wat slimmer, beter of gezonder kan.” Kornelis Wetsema vult aan: “Of pijnvrij. Een evenement waar naast mooie verhalen van oud-renners ook iets te leren is over trainen en beter worden, voeding en natuurlijk materiaal.”

Gewoon rondbellen

De derde organisator, Menno Haanstra, is sportschrijver en communicatieadviseur. Naast boeken over Jan Ykema en Foppe de Haan schreef hij recentelijk een veelgeprezen boek over de vriendschap tussen profwielrenners Fabio Jakobsen en Julius van den Berg, die hij jarenlang volgde. Hij stelde het programma van het festival samen. “Ja, superleuk dat ze me hiervoor vroegen. Ik heb door mijn reis met Fabio en Julius ontzettend veel mensen uit de wielrennerij leren kennen en ben gewoon gaan rondbellen. Heel gaaf om te zien dat iedereen die beschikbaar was, direct toezegde.”

Het hele programma is te vinden op hetgrootstewielerkennisfestival.nl