Sport

Evert Linthorst: ‘als voetballer ben je bevoorrecht’

Het is een bijzonder verhaal, dat van Evert Linthorst. De huidige middenvelder van Go Ahead Eagles kende in zijn nog prille voetballeven een opvallend carrièrepad. Een reis die begon bij ‘zijn’ VVV-Venlo, nam via PSV, het vriendenteam van de Venlosche Boys, nogmaals VVV en een avontuur in de Verenigde Arabische Emiraten bijzondere wendingen aan. Maar in Deventer heeft hij zijn rust eindelijk gevonden. 

Zijn intrede in Deventer ging niet volledig zonder slag of stoot. Evert Linthorst speelde in zijn eerste half jaar – behoudens de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen – niet en moest wennen aan het leven in Deventer. “Vanaf het begin van het seizoen daarop (2022/2023, red.) was dat meteen beter. Ik woonde eerst in een soort klein studentenhuis waar de muren af en toe op me afkwamen; het was er erg klein. Dat helpt ook niet mee als je thuiskomt na een dag op de club te zijn. Later ben ik verhuisd naar een mooier appartement, zo’n drie minuten fietsen van het stadion af. Ideaal, hoor! De rest van de jongens wonen ook dicht bij me in de buurt en het is misschien cliché, maar ik kan bijna iedereen uit het team gewoon mijn vrienden noemen. Rond het voetballen eten we wel eens samen en zijn we met elkaar. Dat zorgt er dan ook meteen voor dat je je thuis voelt in een stad, in een team.”

Hoe thuis de middenvelder zich ook voelt langs de oevers van de IJssel, in zijn hart is en blijft Evert een Limburger. Uit Venlo welteverstaan, waar hij is geboren en getogen. “Ik kom er nog erg vaak”, vertelt hij trots. “Als voetballer ben je vaak doordeweeks een dag of twee vrij, en als ik de kans heb, ga ik dan vaak naar Venlo. Deventer lijkt wel een beetje op Venlo. Het heeft een gezellige binnenstad en de mensen zijn ‘down to earth’. Maar ik zag hier laatst dat mensen gewoon rondleidingen krijgen door Deventer! Het is echt een toeristische stad, waar mensen een heel weekendje weg boeken. Dat gevoel heb ik bij Venlo niet helemaal.” Verder heeft de geboren Venlonaar geen slecht woord over ‘zijn stad’ te zeggen. “Tot mijn twintigste heb ik daar altijd gewoond. Mijn vrienden wonen er nog, mijn familie, ik ken daar alles eigenlijk. Ik ga vaak langs mijn ouders, maar heb ook een goede band met mijn oma’s en opa. Ik ben een familieman en vind het erg belangrijk om ze te zien. Dat zijn altijd fijne momenten.”

Gevoelige kant

Een glimlach ontstaat als hij het over zijn familie heeft en het verraadt de gevoelige kant die hij heeft. Evert Linthorst is een voetballer die doorheeft dat er meer is dan alleen voetbal. Hij is niet voor niets ambassadeur voor FC Robinstijn. “Dat is een stichting die kinderwensen rond het voetbal in vervulling laat gaan”, vertelt Evert. “In mijn tijd bij VVV-Venlo werd ik al ambassadeur, omdat ik het belangrijk vind dat mensen die het slechter hebben de kans krijgen om de dingen te doen die zij leuk vinden. Veel gevallen die bij FC Robinstijn langskomen zijn erg schrijnend. Sommige kinderen hebben leukemie of een andere vreselijke ziekte. Die kinderen krijgen door de stichting de kans om bij clubs rondleidingen te krijgen, mee het veld op te lopen, de warming-up mee te doen en na de wedstrijd met spelers op de foto te gaan. Het is de mooiste dag van hun leven, dat zet echt alles in perspectief.”

“Die hebben soms een heuse Go Ahead-kamer, met allemaal posters waar onder anderen ikzelf ook opsta. Dan besef je dat je één van hun helden bent en hoeveel het betekent voor hen dat je langskomt. Het is zo dankbaar en fijn om iets voor hen te doen, en zoals gezegd: het zet werkelijk alles in perspectief. Tijdens de wedstrijd hoor je eerst supporters boos worden als iemand de bal naar de verkeerde kleur speelt. Na de wedstrijd loop je naar één van die zieke kinderen toe en dan zie je hoe blij ze zijn als je even langskomt. Er zijn belangrijkere dingen in het leven dan voetbal. Dat is soms wel belangrijk om te beseffen.”

Onvergetelijke dag

Eind vorig seizoen hielp Evert de zieke Fedde een onvergetelijke dag te bezorgen. “Sommige kinderen zijn te ziek om naar het stadion te komen en daarvoor werd vorig jaar KPN Klasgenoot ingezet. Via een liveverbinding kon ik Fedde meenemen door het stadion en stond hij als het ware naast het veld om ons allemaal van dichtbij te zien. Elke speler maakte virtueel even een praatje met hem. Dat is voor ons een kleine moeite, maar dat is zó bijzonder voor hem.” Ook in zijn jaren als tiener, toen hij nog bij VVV-Venlo speelde, was Evert Linthorst al maatschappelijk betrokken. “Toen werd er via de VriendenLoterij een seizoenkaart gedoneerd aan een vrouw die onder de armoedegrens leefde. Ik werkte daar toen graag aan mee. Dat laat me altijd realiseren dat je als voetballer bevoorrecht bent. Je bent gezond, je bent fit, je bent vaak buiten en je wordt wekelijks aangemoedigd door duizenden supporters. Daar mag een voetballer soms best wel eens vaker bij stilstaan. Hoeveel jongetjes en meisjes wel profvoetballer willen worden… Dat is gewoon voor weinig mensen weggelegd. Ik voel me gezegend dat ik elke dag kan doen wat ik leuk vind en om met voetbalvrienden doelen te hebben en die ook te halen. Dat laatste is misschien wel het mooiste van voetballer zijn.”