Stedendriehoek

Jongeren ervaren hoe het is om raadslid te zijn

APELDOORN – Hoe verbind je jongeren met de lokale politiek? Dat is de vraag waar student Dennis Nijzing voor zijn afstuurproject mee aan de slag ging. Samen met stagiaire Eline vroeg hij verschillende middelbare scholen in Apeldoorn om mee te doen aan het project. Christelijk Lyceum Apeldoorn gaf als enige gehoor aan die vraag. Verschillende havo-5 en vwo-6 klassen strijden tegen elkaar voor een mooie prijs: 500 euro voor een klassenuitje.

Het is vrijdagochtend. De zesde en laatste ronde in de Raadzaal is begonnen en wordt gespeeld door een vwo-6 klas. Na een korte introductie van Eline en Dennis begint de groep met een quiz. Wie is de man op de foto? Burgemeester John Berends, natuurlijk. Hoe lang duurt zijn ambtstermijn? Zes jaar, dûh. Waarvan is het aantal raadsleden afhankelijk? Poeh, dat is een lastige vraag.
Om de hoofdprijs te winnen moeten de klassen drie opdrachten uitvoeren. Hiermee kunnen zij een bepaald aantal punten behalen. Allereerst wordt er een enquête op school ingevuld, vervolgt door de quiz en het naspelen van een debat in de Raadzaal en een campagnefilmpje die achteraf gemaakt wordt. Om te beoordelen hoeveel punten deze klas krijgt, zijn er vandaag drie raadsleden aanwezig: Koen Mookhoek (D66), Rachel Rothengatter (GroenLinks) en Tim Kamphuis (VVD). Tijdens de overlegmomenten lopen zij rond om de scholieren te helpen.
Na de quiz krijgen de fracties een fictieve casus voorgelegd. De gemeente wil een festival organiseren voor jongeren. Zij willen hier 10.000 euro aan bijdragen. De vraag is waar moet dit geld voor gebruikt worden en wat vinden de partijen daarvan? De scholieren doen fanatiek mee. Ze worden door elkaars enthousiasme gemotiveerd. Daarnaast leren ze de regels van een raadsvergadering: bedank de voorzitter en spreek de andere partij aan via de voorzitter. De vwo’ers komen met serieuze amendementen en de raadsleden complimenteren hun dan ook. “De klassen doen heel leuk mee,” vertelt Dennis. “Als ze de zaal uitlopen zijn ze er ook niet gelijk klaar mee, maar ze blijven erover praten. Het is over het algemeen succesvol.”