Onderwijs

Kindercolleges in Stedelijk Museum Zutphen

In het kader van de tentoonstelling Hete Vuren verzorgt Stedelijk Museum Zutphen een nieuwe collegereeks ‘Een uur vol vuur’ voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Het thema ‘vuur’ staat deze keer centraal: samen met de experts op het gebied van popmuziek, pottenbakken en brandpreventie onderzoeken de deelnemers van de colleges de verbindende, ambachtelijke en vernietigende kracht van vuur.

De reeks begint op zondag 11 februari met het college ‘Hoe hit(te) bestendig ben jij?’ Samen met docerende muzikanten van Popcollege Zutphen gaan de kinderen op zoek naar vuur in muziek en de klank ervan. Daarna gaat iedereen zelf aan de slag met het maken van muziek.

Het tweede college ‘Maak je er een potje van?’ vindt plaats op zondag 10 maart en gaat over vuur en ambacht in de vorm van pottenbakken. Pottenbakster Tosan Damman van Puur Glazuur vertelt hoe potjes vroeger werden gemaakt. De kinderen kunnen hun eigen (duim)potje maken en na het college naar huis meenemen om daar te laten drogen.

Tijdens het laatste college ‘Help jij ons uit de brand?’ op zondag 14 april vertelt de Zutphense brandweer over de vernietigende kracht van vuur, over hoe branden vroeger geblust werden en hoe ze dat nu doen. Wat gebruiken ze en hoe ziet een brandweeruitrusting eruit? Hoe ziet een brandweerwagen er vanbinnen en vanbuiten uit? Een vurig slotcollege om deze kindercollegereeks mee uit te blussen.

Deze colleges zijn voor nieuwsgierige kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud. Voorheen waren de kindercolleges onderdeel van MuseumJeugdUniversiteit. Experts geven antwoord op spannende vragen over de wereld om ons heen. Na afloop van de drie colleges krijgen de deelnemers een diploma.

De collegereeks ‘Een uur vol vuur’ is 11 februari, 10 maart en 14 april van 11.00 tot 12.00 uur in het Auditorium van Musea Zutphen, ‘s Gravenhof 4. Kaarten à €18,- voor drie colleges zijn te koop via museazutphen.nl.

Over de tentoonstelling Hete Vuren

In de tentoonstelling Hete Vuren zijn schilderijen te zien van bekende meesters, onder wie Jan Steen, Gerard Dou, Jacob Maris en Jozef Israëls, maar ook parels van de kunstenaars zoals Hendrik Jacobus Scholten en Anthony Oberman. De werken uit het Rijksmuseum worden aangevuld met schilderijen, prenten en bijzondere voorwerpen uit de collecties van Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak, wat een eigen draai geeft aan deze reizende tentoonstelling.

Foto:

Diploma-uitreiking voor de deelnemers aan de kindercolleges, in het najaar van 2023. (Foto: Musea Zutphen)