Stedendriehoek

Deventer meest kunstzinnige gemeente van Overijssel

DEVENTER – Geen enkele Overijsselse gemeente heeft zoveel kunstenaars voortgebracht als Deventer. Van iedere 10.000 mensen die geboren worden in deze gemeente, worden er 27 kunstenaar.

Dit blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius, dat de kunstenaarsdatabase van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) onder de loep nam. In totaal werden gegevens van bijna 38.000 Nederlandse kunstenaars geanalyseerd, geboren van 1500 tot en met 2000.

Na Deventer komen met name veel Overijsselse kunstenaars uit Zwolle en Kampen. Van iedere 10.000 geboren Zwollenaren kwamen er 24 creatievelingen ter wereld en onder Kampenaren waren dat er 22. Uit Staphorst (4) en Twenterand (3) zijn relatief gezien de minste kunstenaars afkomstig.

Overijssel telt relatief veel schilders

Overijssel brengt opvallend veel schilders voort: 31,3% van alle kunstenaars kiest hier namelijk voor deze kunstdiscipline. Dit percentage ligt hoger dan in veel andere provincies in Nederland: gemiddeld is 29,5% van alle kunstenaars schilder. Enkel in Drenthe (32,1%) en Friesland (31,4%) zijn naar verhouding meer schilders. Naast schilderen zijn in Overijssel met name tekenen en illustreren (15,4%) en beeldhouwen (11,1%) populair.

Vrouwen nemen de overhand in de kunst

Hoewel de kunstwereld eeuwenlang gedomineerd werd door mannen, is de rol van vrouwen steeds sterker aanwezig. Met name in de 20ste eeuw werd de invloed van vrouwen in de kunst steeds groter. Sinds de jaren 90 zijn er zelfs meer vrouwen (59%) dan mannen actief in het vak. Voor meer informatie: www.laudius.nl/kunstenaars