Stedendriehoek

Monumentbewoners gezocht!

ZUTPHEN/WARNSVELD – De Stichting Open Monumenten Comité Zutphen zoekt monumenten! “Bewoont u een monument, onderneemt u in een monument, bezit u een monument of een monumentale tuin en wilt u meedoen aan de Open Monumentendagen op 8 en 9 september? Dan zoeken we u!” aldus de organisatie.

Met bijna 400 rijksmonumenten en ruim 500 gemeentelijke monumenten is Zutphen koploper van de Gelderse monumentensteden. “Het is dan ook niet verwonderlijk dat tijdens de landelijke Open Monumenten Dagen – elk jaar gehouden tijdens het tweede weekend van september – in Zutphen veel te beleven valt. Want dit is hét moment om anderen te laten meegenieten van onze rijke historie. Van jugendstilwoning tot historische boerderij of tuin, het comité nodigt iedereen in Zutphen en Warnsveld uit om de deuren open te zetten.”

Thema ‘In Europa’
Het landelijk thema is dit jaar ‘In Europa’. Zutphen heeft als Hanzestad natuurlijk eeuwenlang succesvol handel gedreven in Europa. Vooral in de 14e eeuw. Als hoofdstad van de Graafschap Zutphen nam de stad onder meer deel aan de Oostzeehandel en de Rijnhandel. Nog steeds zie je in de stad sporen van die rijke geschiedenis. In Zutphen geeft het comité daarom op geheel eigen wijze vorm aan het landelijk thema door in te zoemen op Europese handel. “Bewoont u een pand met een link naar handel of Europa – bijvoorbeeld omdat het pand de naam draagt van een Europees land of omdat u huist in een voormalig bankgebouw – en wilt u het verhaal van uw pand delen? Dan hoopt de stichting dat u de deuren wilt openen tijdens de Open Monumentendagen.”

Aanmelden
“Uw monument of monumentale tuin openstellen hoeft niet direct een heel weekend. Openstelling van één dag of een dagdeel is uiteraard ook mogelijk. Wilt u ook op 8 of 9 september anderen laten meegenieten van uw monument of wilt u meer informatie? Dan kunt u mailen naar info@openmonumentendagzutphen.nl.”