Stedendriehoek

Bouwplaats als educatieproject voor scholieren

ZUTPHEN – De daken en de toren van de Nieuwstadskerk in Zutphen worden gerestaureerd en tijdens de werkzaamheden bezoeken 1.500 leerlingen de bouwplaats. In de bouwkeet is een educatiecentrum ingericht en de leerlingen mogen de veertig meter hoge steiger op. Met name de leerlingen van de tweede klassen van het voortgezet onderwijs bezoeken de bouwplaats.

Wethouder René Sueters: “Alle leerlingen in Zutphen verdienen het contact met hun historie: met erfgoededucatie leer je veel over je omgeving en over ambachten. Zo creëren we niet alleen interesse voor een prachtig vakgebied, maar ook ambassadeurs voor onze gemeente.” 

Gemeente Zutphen wil jong en oud actief in contact brengen met het erfgoed van de stad. Ze heeft daarom samen met onderwijspartners educatie- en onderzoeksproject ‘Aannemers gezocht’ ontwikkeld bij de Nieuwstadskerk. Het is een spannend en voor Nederland uniek project.

In dit lesprogramma leren de scholieren op een actieve wijze over bouwkunde, restauratie en het behoud van erfgoed. Ze onderzoeken hoe een katrol werkt, bouwen een boog en denken mee over functies voor een kerkgebouw. Op de steiger zien ze de restauratiewerkzaamheden van heel dichtbij.

De toren van de Nieuwstadskerk is meer dan dertig jaar geleden voor het laatst gerestaureerd en zowel voor de houtconstructie als het voegwerk was groot onderhoud nodig. Zolang de werkzaamheden duren, is de steiger ook elke zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur toegankelijk voor publiek. Vrijwilligers begeleiden mensen naar boven.