Stedendriehoek

Tech – Frequenties voor razendsnel 5G-netwerk eind 2019 in de verkoop

STEDENDRIEHOEK – Razendsnel internet voor iedereen, dat is wat 5G ons gaat bieden. Maar zover is het nog niet, want de aanleg verloopt traag door blokkades op de digitale snelweg. Toch gaan de frequenties van deze opvolger van 4G eind dit jaar in de verkoop. In 2020 wordt 5G uitgebreid getest. Dit zal onder andere gebeuren tijdens het EK voetbal, waarbij de Amsterdam ArenaA een grote rol zal spelen.

Drie aanbieders – KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo – dingen mee naar de 5G-frequenties tijdens de veilingverkoop die einde van dit jaar en in het begin van 2020 plaats zal vinden. ACM (Autoriteit Consument en Markt) vindt meerdere aanbieders dan deze drie niet nodig, maar heeft het Ministerie van Economische zaken geadviseerd om te waken dat er niet teveel frequenties naar een aanbieder gaan. Per aanbieder zouden er niet meer dan 40% van de frequenties in bezit mogen komen, om geen van de aanbieders monopolist te laten worden. Op deze manier worden de prijzen niet kunstmatig hoog gehouden, wat de consument zou kunnen benadelen. 

Nieuwe mogelijkheden met 5G
De Europese Commissie verwacht een grote toename in het mobiele internetverkeer waarvoor het huidige 4G-netwerk niet toereikend is. Dankzij de hoge snelheid die kan worden bereikt met 5G ontstaan veel nieuwe mogelijkheden. Zo kunnen boeren met drones – die via 5G communiceren – het vee en de gewassen veel gemakkelijker in de gaten houden. Ook de hulpverlening in ‘afgelegen’ gebieden zoals de polder kan dankzij 5G opnieuw verbeteren.  Hulpverleners kunnen met het nieuwe snellere netwerk beelen vanuit de ambulance doorsturen naar artsen in het ziekenhuis zodat deze op afstand hulp kunnen verlenen. Ook zullen in de toekomst autonoom rijdende auto’s gekoppeld kunnen worden aan het netwerk. Het zijn allemaal innovaties waarvoor een krachtiger netwerk noodzakelijk is.
Het 5G-netwerk kan in 2020 al grotendeels worden uitgerold, maar zal ook zeker nog lange tijd naast het 4G-netwerk bestaan, zoals dat nu gebeurt met 4G en 3G.

Digitale spionnen
In verschillende provincies is in Nederland al uitgebreid getest met 5G. Dit gebeurde in Drenthe en delen van Groningen, maar doordat de Nederlandse inlichtingendiensten de frequentie claimde werden deze testen gehinderd. De geheime diensten gebruikt de frequentie om internationaal dataverkeer te kunnen onderscheppen en andere gebruikers zouden storing kunnen veroorzaken.
Wat spionage betreft vrezen de lidstaten van de EU, net als Amerika, dat partijen zoals Huawei – een Chinees bedrijf dat netwerkinfrastructuur voor 5G verzorgt – mogelijkheden tot spionage in het netwerk ‘verstoppen’ om op die manier te kunnen spioneren. KPN, dat op het punt zou hebben gestaan tot samenwerking met Huawei, geeft nu aan met diverse leveranciers zaken te gaan doen, waaronder Nokia.