Ondernemend

Goede tekstschrijver inhuren: waar moet je op letten?

Je wilt een goede tekstschrijver inhuren: waar begin je dan? Schrijvers zijn over het algemeen geen bellers, dus een rondje bellen is misschien niet de beste keuze. In plaats daarvan zal je je moeten verplaatsen in hun wereld.

Goede tekstschrijvers hebben gelukkig maar weinig woorden nodig om heel veel te vertellen. Je hoeft geen lappen tekst door te worstelen om te ontdekken wie je met een schrijfklus kan helpen.

Bereid je wel alvast voor, vanuit 5 belangrijke vragen. Voorkom daarmee dat een tekstschrijver je overtuigt met een goed geschreven verhaal, zonder dat je kritisch blijft op wat er voor jou belangrijk is.

Tekstschrijver inhuren: 5 belangrijke vragen
Huur een tekstschrijver in die de voor jou juiste antwoorden geeft op de volgende 5 vragen:
• Hoe ga je te werk?
• Heb je ervaring met de branche?
• Schrijf je voor websites, nieuwsbrieven, brochures, etc.?
• Is er een feedbackronde inbegrepen?
• Wat zijn de kosten?

Hoe ga je te werk?
Vraag nadrukkelijk naar de werkwijze van de tekstschrijver. Zal hij of zij je interviewen? Is de schrijver op zoek naar andere (online) informatie of plannen jullie een face-to-face-kennismaking? Er bestaat geen ‘beste’ manier, maar het is wel belangrijk dat de tekstschrijver en de werkwijze goed bij je passen. Voorkom met deze vraag dat je achteraf akkoord bent gegaan met een aanpak die helemaal niet aansluit bij wat je zoekt.

Heb je ervaring met de branche?
Het is lang niet altijd een vereiste, maar het is wel slim om er even naar te vragen. Misschien zoek je juist een frisse blik die de branche nog niet kent. Of vind je het juist prettig dat de tekstschrijver al een beetje weet wat er belangrijk is. Vraag naar zijn of haar ervaring in de branche. En vraag even door, bijvoorbeeld naar eerdere ervaren uitdagingen in die branche. Dan weet je zeker dat iemand er inderdaad eerder mee aan de slag is geweest.

Schrijf je voor websites, nieuwsbrieven, brochures, etc.?
Houd er rekening mee dat tekstschrijvers soms vooral voor websites, nieuwsbrieven of bijvoorbeeld brochures schrijven. Dat betekent niet dat ze op andere terreinen niet uit de voeten kunnen, maar het verklapt wel iets over de stijl, aanpak en tekst die je kunt verwachten.

En zoek je bijvoorbeeld een tekstschrijver met ervaring met SEO? Of vind je het belangrijk dat je blogartikelen kunt laten schrijven die via social media worden gedeeld? Vraag naar zijn of haar ervaring met de verschillende kanalen en media.

Is er een feedbackronde inbegrepen?
Goede tekstschrijvers komen een heel eind, maar zelfs dan moeten er soms nog wat puntjes op de ‘i’. Bepaalde nuances verdienen nog een beetje extra aandacht. Vraag vooraf of er achteraf een feedbackronde is inbegrepen. Je hebt dan altijd nog de mogelijkheid om een paar vragen te stellen, suggesties te doen of aanpassingen te laten maken.

Wat zijn de kosten?
Ten slotte wil je natuurlijk weten wat de kosten zijn. Vraag naar het tarief voor het tekstschrijven. En houd er rekening mee dat een tekstschrijver soms eerst wat onderzoek moet doen, om een goede tekst voor je te schrijven. Vraag ook naar die kosten, zodat je vooraf een zo goed mogelijk beeld hebt van het totaalplaatje.